Close
Rechercher
Filters

Yquem 2022 150cl

1er Cru Supérieur Classé | Sauternes | Bordeaux | France
CHF 670.20
Évaluations et Scores
100 James Suckling
A perfect Yquem again after the 2021, which is fresher and more refined than the 2022. The perception of sweetness is super-knit. Lots of botrytis, with turmeric, saffron, cream, roasted meringue, pine nuts, spices and dried mangoes. This is a powerful, seductive and lush wine. Ornamented and richer this year than 2021, but there is so much charm and harmony. Long and spicy, with a hint of petrol at the end. Wow. The second most concentrated Yquem after 1945, according to the winemaker. About 160 grams of residual sugar. So approachable now, but better in five or six years. It will live forever.
98 Robert Parker
A blend of 80% Sémillon and 20% Sauvignon Blanc, the 2022 d'Yquem is a strong candidate for the title of wine of the vintage. Exhibiting a remarkably delicate, complex and energetic bouquet of rose, confit citrus, exotic fruits and orange marmalade, it's full-bodied, dense and deep with a pristine balance enhanced by a fleshy core of fruit, bright acids and beautiful, gastronomic bitterness and dry extracts that segue to a long, ethereal, delicately perfumed and refined finish. Lorenzo Pasquini and his team have perfectly understood the vintage by privileging the third tries, fully exposed to Botrytis cinerea, in the blend, bringing density and precision along with an energetic and splendidly balanced interplay of bitterness and sweetness. Residual sugar levels reach 160 grams per liter, marking it as the second-highest since the iconic 1945 vintage.
98 Vinous
Producteur
Château d'Yquem
Situé à 55 kilomètres au sud de la ville de Bordeaux, le Château d’Yquem, vieux de quatre cents ans, est une charmante propriété surplombant la vallée de Sauternes avec un panorama à couper le souffle. Ce domaine notoire s’est forgé une réputation mondiale de plus grand vin liquoreux de France. A sa tête pendant plus de deux siècles, la famille de Lur Saluces l’a cédé à LVMH en 1999. Les vignobles s’étendent sur plus de 100 hectares, baignés de soleil mais aussi de brumes matinales fraîches. Ils sont vendangés baie par baie avec minutie. Après un passage en barriques neuves durant plus de trois ans, les vins sont mis en bouteille sans filtration. L’œnologue Pierre Lurton, ancien directeur du Château Cheval Blanc, veille sur les vinifications de la maison depuis 2004. Aucun autre château ne réussit à marier la dentelle à la puissance avec la même prouesse féminine. C’est ainsi que le Château d’Yquem défend aisément son titre de Premier Cru Supérieur. En dépit d’une production quantitative, les vins d’Yquem restent au sommet, leur qualité suprême étant illustrée par le grand vin, Yquem.