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Bellevue-Mondotte 2003 75cl

Grand Cru | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
98 Robert Parker
An exquisite jewel in Chantal and Gerard Perses Right Bank empire, Bellevue-Mondotte is a tiny, 5-acre parcel of 45-year-old vines planted on the limestone plateau above Pavie-Decesse and Pavie-Macquin. It is composed of 90% Merlot, 5% Cabernet Franc, and 5% Cabernet Sauvignon. I tasted the 2003 on three separate occasions, one of which merited a three-digit rating. Sadly, there are only 4,000 bottles of this prodigious effort. Possessing relatively high alcohol (14.5%) for a Bordeaux, it is an amazing blend made from 15 hectoliters per hectare. A dense, viscous-looking purple color is accompanied by a sweet perfume of blackberries, espresso roast, fried lard, and pain grille. Full-bodied and massively rich with decent acidity and plenty of structure as well as tannin, this youthful 2003 should hit its stride in 3-5 years, and last for three decades. This may be what the great 1929s or 1947s tasted like at age three.
19 Rene Gabriel
04: Tiefes Rubin-Purpur. Heisses Bouquet; Dörrfrüchte, Zedernholz, zarter Rosinenhauch und frisch gerösteter Kaffee. Schmeichelnder Gaumen mit viel Fett im nach Himbeeren duftenden Extrakt, noch leicht mehlig von der Textur her, ein Wahnsinnspaket an Fruchtaromatik im gebündelten, extrem langen Finale. (19/20). 08: Sattes Granat, feiner Rand mit orangem Schimmer. Diskretes Bouquet, rotes Cassis, Kirschentöne, wirkt kompakt und noch zurückhaltend, entwickelt nach ein paar Minuten einen gewissen Luftton. Stoffiger Gaumen, viel rote, reife Beeren und auch eine angenehm säuerliche Note in sich tragend, prägnantes Extrakt mit einer unglaublichen Beerenkonzentration im Innern, helles Caramel im Finale. (18/20). Aufgrund seines Potentials lasse ich die Wertung bei: 19/20. 13: Auf Faugères bei einem Nachtesse. Ein Ausbund von Süsse und Fülle, und das Caramel von der Fassprobe war immer noch da, zusätzlich noch Sandelholz und Darjeeling im Finale. Die Tannine sind jetzt rund und gsund. Der Wein war so fett, das er fast nicht Platz hatte im Glas. trinken (2012 - 2025)
92 Wine Spectator
Beautiful aromas of blackberry, coffee and cherry follow through to a full-bodied palate, with soft, round tannins and a long, rich finish. Supersilky. Best after 2007. 480 cases made. JS
Producteur
Château Bellevue Mondotte
Petit bijou de l’appellation, le Château Bellevue Mondotte appartient au brillant visionnaire bordelais, Gérard Perse, dont le nom est synonyme du célèbre Grand Cru Classé Château Pavie. Sur une parcelle de 2,5 hectares de vignes âgées de près de 50 ans, le merlot s’érige en maître, épaulé par quelques pieds de cabernet-sauvignon et de cabernet franc. Ce terroir à base de calcaire se classe parmi les plus qualitatifs de Saint-Emilion. Depuis 2001, Gérard Perse a amorcé un nouveau tournant au domaine, rénovant les chais et épurant les techniques de vinification. Issus de rendements plus faibles liés à une vendange en vert rigoureuse, les vins sont fermentés en cuves en bois suivi d’une fermentation malolactique en barriques avant d’être élevés sur lies et mis en bouteille sans le moindre collage ni filtration. Une approche qui privilégie uniquement la qualité tandis que la pâte de l’œnologue conseil Michel Rolland transparaît dans les cuvées riches et concentrées du château. Bellevue-Mondotte, crème de la production, est un assemblage massif et corpulent à base de merlot qui bénéficie d’un vieillissement prolongé en bois neuf.