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Vigna d'Alceo 2015 75cl

IGT | Toscane | Italie
CHF 135.15
Évaluations et Scores
97 Vinous
Dark, powerful and explosive, D'Alceo is one of the epic wines of 2015. Crème de cassis, plum, graphite, sage, lavender, and menthol rush out of the glass in a deep, beautifully resonant wine loaded with class. A wine with striking inner sweetness, depth and structure, the 2015 will thrill readers lucky enough to own it for a number of years to come. The 2015 was fermented in cement and then spent 14 months in oak. It is rich, sumptuous and simply irresistible.
96 Wine Spectator
Featuring concentrated flavors of blackberry, black currant, earth and leafy underbrush, this red is wrapped in a shroud of stiff tannins that upsets the balance a little. Nevertheless, this will come into its own with decanting, a little aging in bottle or paired with grilled steak or lamb. Delivers excellent intensity, energy and length. Cabernet Sauvignon and Petit Verdot. Drink now through 2029. 925 cases made, 150 cases imported.
Producteur
Castello dei Rampolla
Castello dei Rampolla fait figure de fer de lance parmi les plus grands domaines toscans. Célébrant plus de cinquante ans de croissance ininterrompue, le domaine puise son inspiration dans le rythme naturel de l’environnement pour imaginer deux cuvées particulièrement prisées et bien cotées. Castello dei Rampolla bénéficie d’un des meilleurs emplacements, au cœur du pays de Chianti, jouxtant Fontodi et La Massa, les trois domaines illustres se situant à l’intérieur du Conca d’Oro ou « bassin d’or » de Panzano. La famille di Napoli préside à sa destinée depuis 1739, même si elle n’y a implanté un vignoble qu’à la fin des années 1960. Après avoir hérité de l’exploitation, Alceo di Napoli s’est lancé en 1980 dans la production d’un cabernet-sauvignon inspiré du style bordelais, prénommé Sanmarco. Dans les années 1990, ses enfants, Luca et Maurizia, ont repris le flambeau et se sont convertis à la biodynamie. Cette propriété séculaire est aujourd’hui à l’origine de vins hautement réputés, se classant dans le haut du panier toscan et tenus en haute estime par les critiques et par les amateurs.