Close
Rechercher
Filters

Vigna d'Alceo 2012 75cl

IGT | Toscane | Italie
CHF 145.95
Évaluations et Scores
97 Wine Spectator
A focused, balanced style, evoking pure cherry, raspberry, mineral and floral aromas and flavors, this is elegant and fluid yet dense and well-structured, ending with lively acidity and dusty tannins. The finish goes on and on. Cabernet Sauvignon and Petit Verdot. Drink now through 2025. 1,833 cases made. — BS
94 Vinous
The 2012 d'Alceo is sweet, round and enveloping. Silky tannins give the 2012 much of its shape, while adding to the wine's appeal. Plum, black cherry, menthol, licorice and sweet spices wrap around the fleshy, succulent finish. Like the Sammarco, d'Alceo is a bit restrained in this vintage.
91 Robert Parker
The 2012 d'Alceo is a Tuscan blend of Cabernet Sauvignon and Petit Verdot. This is a more challenging vintage. There is a heavy layer of ripe fruit with sweet strawberry and dried blackberry that is hard to dig past in order to reach more delicate and complex nuances. The 2012 summer heat and lack of rain makes for less dimension. The wine drinks nicely now, but I would suggest a near to medium-term drinking window.
Producteur
Castello dei Rampolla
Castello dei Rampolla fait figure de fer de lance parmi les plus grands domaines toscans. Célébrant plus de cinquante ans de croissance ininterrompue, le domaine puise son inspiration dans le rythme naturel de l’environnement pour imaginer deux cuvées particulièrement prisées et bien cotées. Castello dei Rampolla bénéficie d’un des meilleurs emplacements, au cœur du pays de Chianti, jouxtant Fontodi et La Massa, les trois domaines illustres se situant à l’intérieur du Conca d’Oro ou « bassin d’or » de Panzano. La famille di Napoli préside à sa destinée depuis 1739, même si elle n’y a implanté un vignoble qu’à la fin des années 1960. Après avoir hérité de l’exploitation, Alceo di Napoli s’est lancé en 1980 dans la production d’un cabernet-sauvignon inspiré du style bordelais, prénommé Sanmarco. Dans les années 1990, ses enfants, Luca et Maurizia, ont repris le flambeau et se sont convertis à la biodynamie. Cette propriété séculaire est aujourd’hui à l’origine de vins hautement réputés, se classant dans le haut du panier toscan et tenus en haute estime par les critiques et par les amateurs.