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Brunello di Montalcino 2016 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
The Casanova di Neri 2016 Brunello di Montalcino (or the so-called "white label" Brunello) takes a minute or two to open, and like all these new releases from the Neri family, you're best off opening your bottle five hours before serving them. This classic expression displays raspberry, tar, hazelnut, dried fig, asphalt and some crushed chalk. The wine is streamlined and compact in terms of mouthfeel, giving us an accessible Brunello from a benchmark Montalcino estate.
94 Vinous
Casanova di Neri's 2016 Brunello di Montalcino is a wine of pleasurable contrasts but also massive structure. Ripe dark fruits and autumnal spices offset savory herbs and hints of animal musk. It enters the mouth silky, cooling and lifted, with a noticeable inner sweetness to its polished cherry/berry flavors, but it then sways more toward inner earth, minerals and grippy tannins. The 2016 urges you to take another sip, as there’s so much upfront appeal; yet each time you do, it reminds you once again that it’s a painfully young Brunello in need of cellaring. That said, the potential here is incredibly high.
Producteur
Casanova di Neri
L’une des maisons les plus prometteuses et impressionnantes de la région, Casanova di Neri a vu le jour en 1971 sous l’impulsion de Giovanni Neri. Cette propriété de Montalcino est actuellement dirigée par le fils de Giovanni, Giacomo Neri. Elle englobe plus de 500 hectares dont 63 en vignes et se divise en 7 parcelles dans la région de Montalcino : Fiesole, Poderuccio, Podernuovo, Le Cetine, Pietradonice, Cerratalto et Spereta. Ce domaine vinicole parmi les plus respectés d'Italie propose une sélection de vins sains, dont un assemblage blanc de vermentino et de grechetto, ainsi que des vins rouges faciles à boire à base de cabernet sauvignon, sangiovese et/ou colorino, sans oublier une poignée de Brunellos de haut vol. Casanova di Neri se singularise par son style élégant et moderne, et se classe toujours parmi les incontournables régionaux, donnant naissance à des vins puissants et somptueux d’une année sur l’autre. Ses Brunellos les plus confidentiels et les plus riches sont issus de sélections parcellaires – il s’agit de la Tenuta Nuova et de Cerretalto.