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Clio 2011 75cl

DO | Jumilla | Murcie | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Par Robert Parker
91 Par Wine Spectator
It might be that in the books 2010 was a more favorable vintage than 2011, but I see the opposite in the wines of El Nido. The 2011 vintage of the 70% Monastrell and 30% Cabernet Sauvignon Clio is ultra dark, almost black, with a very smoky nose, plenty of spices, graphite with some lactic hints, plums, blackberries, chocolate — all black. The palate is still dominated by the oak, very ripe fruit with unusual flavors of café au lait, plenty of drying, powerful tannins and a clearly sweet finish (toffee) that tries to compensate the high alcohol and moves stylistically closer to a Port. It's a particular style, very good. 60,000 bottles. No need to introduce Bodegas El Nido, as their labels El Nido and Clio, produced by Australian winemaker Chris Ringland jumped to stardom as soon as they were released. Since 2009 there is a new wine, pure Syrah, called La Viña de Corteo. Seeing the evolution of the 2010 I have serious doubts about the ageability of these wines.
Producteur
Bodegas El Nido
Bodegas El Nido est le fruit d’une collaboration, née en 2001, entre le célèbre œnologue australien Chris Ringland, et la famille vigneronne avisée, les Gil de Bodegas Juan Gil. Quelques années seulement auront suffi à ce domaine pour s’imposer comme une référence dans le vignoble de Jumilla. La propriété se trouve dans la vallée de l’Aragon, au sein du secteur jumillan de Murcia, sur les terres les plus hautes de l’appellation. Ses 46 hectares de vignes font la part belle (32 ha) au cépage autochtone monastrell, le cabernet-sauvignon et quelques pieds de syrah lui tenant compagnie. Trois cuvées y voient le jour, la composition variétale de deux d’entre elles est inversée : si El Nido est à dominante cabernet-sauvignon, Clio s’articule, quant à elle, autour du cépage monastrell. Le premier millésime du dernier né de la gamme, un 100% syrah nommé Corteo, a été mis sur le marché en 2009. Les trois ont pour point commun l’expression de ce merveilleux terroir. Fruités, riches et très concentrés, ils offrent une image du style espagnol rappelant le Nouveau Monde.