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Veraton 2012 75cl

DO | Campo de Borja | Aragon | Espagne
Épuisé

Tous les millésimes

2012 2013 2014
Évaluations et Scores
93 Par Robert Parker
89 Par Wine Spectator
Bodegas Alto Moncayo started in 2001 as a collaboration between importer Jorge Ordoñez, American importer Dan Phillips, Australian winemaker Chris Ringland and others. Located near the town of Borja, the 210 acres of vineyards are head-pruned, old Grenache vines planted at 3,000 feet above sea level in poorly nourished soils of slate, clay, chalk and quartzite. They make a number of cuvées, the most famous being the more expensive Alto Moncayo and the Aquilon. Their inexpensive offering is the 2012 Veraton, a 100% Grenache aged in 60% new French and 40% American oak for 17 months before being bottled without filtration. It is a powerful, full-throttle, pedal-to-the-metal red boasting a dense purple color, and a sweet blackcurrant and black cherry fruit, lavender, licorice and earth notes intermixed with a touch of new oak. Stylistically, this is a modern, massively intense, rich wine that over-delivers in many ways. However, it is not for consumers looking for shy, restrained and delicate wines. It should drink well for a decade.
Producteur
Bodegas Alto Moncayo
Il faut creuser du côté de Bodegas Alto Moncayo pour trouver la meilleure expression de ce terroir. Vitrine incontestée du potentiel incroyable du cépage garnacha, Alto Moncayo se place nettement au dessus du lot. Au cœur de la Dénominación de Origen Campo de Borja, ce domaine de 92 hectares est niché sur un terroir de coteaux au pied du massif de Moncayo. Rêvant de devenir une référence mondiale en matière de garnacha, le cépage local, Jorge Ordonez s’est associé à l’œnologue de la Barossa Chris Ringland pour créer ce projet exclusif en 2002. Ce terroir d’argiles rouges et d’ardoise qui domine le paysage de Borja crée un lieu de prédilection pour les vignes ancestrales et traditionnelles, ingrédient clé d’Alto Moncayo. A partir de cette joint-venture, trois cuvées ont été imaginées avec comme fil conducteur l’utilisation exclusive de garnacha : Veratón, Alto Moncayo et l’excellent Aquilón. Les vins offrent des versions savoureuses et hyper concentrées de la DO. Les notes sur le fruit contrastent avec une minéralité indiscutable, des nuances qui font de chaque cuvée une illustration unique d’Alto Moncayo.