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PS 2012 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Espagne
Épuisé
Évaluations et Scores
95 Wine Spectator
The blackberry, licorice, cocoa and cola flavors are ripe and lean toward sweetness in this plush red, but a vein of mineral keeps this balanced. The thick texture is supported by well-integrated tannins, and balsamic acidity keeps this lively. Modern-style, dense and balanced. Drink now through 2027. 40 cases imported. –TM
94 Robert Parker
The 2012 Aalto PS was cropped from a warm, ripe vintage when the grapes were very healthy. This cuvée of selected old vineyards is always matured in new French oak barrels for some 22-24 months. It's still a baby full of aromas of sweet spices, cinnamon and vanilla, also cloves and black peppercorns over the core of ripe plums, black cherries and a smoky, still oaky character. It has sweeter tannins and it is more accessible right now than the 2013 PS because it is rounder and fleshier. But in the long run the 2013 should age longer. This is a style that is very popular, ripe, showy and generously oaked. 20,000 bottles produced
Producteur
Aalto Bodegas y Viñedos
Mariano Garcia, propriétaire de Bodegas Mauro et Maurodos, s’est d’abord distingué comme œnologue auprès de Vega Sicilia, icône parmi les vins espagnols. A présent, il s’occupe de son propre domaine, Aalto, fondé en 1999 en partenariat avec Javier Zaccagnini. Les deux compères partagent le même objectif, celui d’élaborer un Ribera del Duero concentré et dense au profil moderne. En peu de temps, le jeune domaine a connu un développement rapide. Cette propriété de 42 hectares est cultivée en agriculture biologique et s’étend sur les provinces de Valladolid et de Burgos. Le fleuron de la gamme, également le plus recherché, se nomme Aalto et est élaboré exclusivement à partir de tinto fino, vocable local du tempranillo. Cette cuvée, extrêmement dense au fruité abondant, a même vu son millésime 2012 classé sixième parmi les « 100 Meilleurs Vins de 2015 » selon le Wine Spectator.