Close

Harlequin 2008 75cl

IGT | Veneto | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
The 2008 Harlequin is a difficult wine to pin down. The blend consists of 15 grapes, both white and red: Garganega, Trebbiano Toscano, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Corvina, Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Caberent Franc, Merlot, Syrah, Teroldego, Croatina, Oseleta, Sangiovese and Marzemino. The only thing missing is the kitchen sink. It ages in new barrique for 48 months and is packaged in a very heavy glass bottle. This is not a wine that will appeal to everyone. Its darkness and thick extraction are way over the top. But if you have a palate for the big (similar to Dal Forno), you will enjoy the super smooth texture and decadent fruit layers. There is a noticeable touch of sweetness on the close.<br/><br/>Celestino Gaspari is the proverbial square peg that does not fit into a round hole. His wines are radically different from basically all the other wines to be found in Valpolicella. With highly individualistic brands like Romano Dal Forno, Tedeschi and Quintarelli as neighbors, this is no easy feat. Nonetheless, Celestino and his winery partners have carved a highly expressive stylistic niche that relies on thick extract, long barrique aging and high alcohol. Zymè enjoys a steady cult following and for good reason.
93 Wine Spectator
A ripe, rich style, yet well-balanced and juicy throughout, with hints of treacle and smoke underscoring sun-dried cherry, date and dried strawberry fruit, and a thread of ground spice and graphite unraveling on the silky palate through the chewy, lasting finish. Corvina, Corvinone, Rondinella and others. Drink now through 2028. 4 cases imported. –AN <br/>
Produttore
Zýmē
Zýmē è indispensabile per Valpolicella come lo è il lievito per la vinificazione. In greco antico il termine zýmē significa "lievito", ma questa parola rappresenta molto più del nome della cantina: è il simbolo della devozione per la natura di Celestino Gaspari. Gaspari è cresciuto nel mondo del vino e, dopo aver lavorato per molti anni come consulente enologo, fondò la tenuta nel 2003. Quest'uomo di grande talento, con la sua filosofia all'avanguardia, è diventato uno dei produttori più importanti e caratteristici della regione. Situata nel cuore della Valpolicella Classica, la vecchia cava di arenaria ospita la tenuta contemporanea di Zýmē. Produce vini artigianali apprezzati per la sintesi senza soluzione di continuità dei cinque elementi della vinificazione: terra, sole, acqua, vite e uomo. Ogni bottiglia è un'icona della sinergia tra natura e storia.