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Tenuta di Trinoro 2000 1800cl

IGT | Toscana | Italia
CHF 5’945.50
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
he prodigious 2000 Tenuta di Trinoro is a blend of 55% Cabernet Franc, 35% Cabernet Sauvignon, and 10% Petit Verdot, also from yields of 15 hectoliters per hectare. Its opaque purple color is accompanied by an extraordinary nose of freshly ground truffles, damp earth, licorice, black currants, blackberries, and white flowers. There is extraordinary intensity, great richness, a profound, multi-layered texture, and a finish that lasts for nearly a minute. This is compelling wine from a brilliant proprietor. Sadly, there are only 800 cases of this profound offering that wants to be the Cheval Blanc of Tuscany. Anticipated maturity: 2006-2018. One of the new superstar estates in Tuscany, the first vintage of proprietor Andrea Franchetti was 1997. He is obviously a perfectionist, and is doing some things that have never been done with the likes of Cabernet Franc outside Bordeaux and a handful of California wineries. All of Franchetti's wines are made from low yields, given indigenous yeast fermentations, micro-oxygenations, and no racking, fining, or filtration prior to bottling. I have been a fan since the first releases. The wines go from strength to strength, although Franchetti keeps changing some of the names as well as blends.
95 Vinous
Franchetti once again takes ripeness to the extreme with his stunning 2000 Tenuta di Trinoro (55% Cabernet Franc, 35% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot). It is a flamboyant wine packed with generous sensations of blackberry liqueur, jammy dark fruit, bell peppers, cassis and minerals. Fat and opulent on the palate, it displays a youthful, muscular personality, with outstanding finesse for a wine of this size. It is an awesome effort. “The 2000 is really my first important wine,” says Franchetti. “The vines had a little age on them so the tannins are finer. The previous vintages also taught me a lot about when to harvest my various plots.”
Produttore
Tenuta di Trinoro
La Tenuta di Trinoro si trova nell'angolo più remoto della regione, dove la Toscana incontra l'Umbria e il Lazio. Andrea Franchetti fondò la proprietà nel territorio vinicolo vergine di Sarteano nel 1992. Oggi Franchetti rimane uno dei viticoltori più estremi d’Italia, continuando a dare impulso ai modelli francesi tradizionali di viticoltura. Ha piantato le varietà bordolesi ad altitudini fino a 500-700 metri, ad alte densità, e poi vendemmia il più tardi possibile, addirittura nel mese di novembre. Continua a vinificare ogni piccola parcella singolarmente, in modo da poter monitorare minuziosamente lo sviluppo di ciascuna, scegliendo solo il meglio per la cuvée Tenuta di Trinoro. Chiaramente, il terroir è particolare, non solo per la sontuosità, ma anche per l'originalità che conferisce ai vini. Anche le basse rese aumentano le note strutturate di frutti neri e di erbe selvatiche. Ammiriamo il Tenuta di Trinoro di Franchetti - a base di Cabernet Franc con piccole quantità di Cabernet Sauvignon e Petit Verdot - ma la sua seconda etichetta, Le Cupole, offre un rapporto qualità-prezzo troppo bello per essere vero.