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Champagne Brut Clos d'Ambonnay 1996 75cl

AOC Grand Cru | Montagne de Reims | Champagne | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
Somewhat surprisingly, Krug presents the much-anticipated 1996 Blanc de Noirs Clos d?Ambonnay as the first wine in our tasting. This incredibly refined Champagne opens with a superb, well-delineated bouquet and an impeccable, almost imperceptible mousse. At first very refined, the wine tightens up in the glass considerably as the acidity comes to life on the palate. The purest essence of crushed rocks and minerals define the finish. Today the 1996 Clos d?Ambonnay comes across as incredibly young and searing, in fact at this stage, it reminds me most of the vins claires I tasted at the estate last year! The wine will require considerable patience, but given its lack of track record, it seems reasonable to wonder whether the wine will ever be truly as expressive as the 1995, or the other wines in Krug?s 1996 lineup. No disgorgement date provided. Anticipated maturity: 2012-2026.
92 Wine Spectator
A warm, inviting Champagne, despite its vivid structure. Sweet spices, leather, cedar and kumquat aromas give way to Meyer lemon, candied berry and briar flavors. This is racy, with a clean, bracing finish. Still very young, with the acidity dominating the finish. Best from 2014 through 2040. –BS
Produttore
Krug
Indiscutibilmente la più prestigiosa di tutte le grandi Maison di Champagne, Krug produce i vini più ricercati del mondo. La multinazionale dei prodotti di alta qualità LVMH acquistò Krug nel 1999, ma vari membri della famiglia sono rimasti nell'azienda. Sei generazioni dopo, la Maison porta avanti l'eredità del fondatore Joseph Krug con Olivier Krug, che rappresenta il nome della famiglia dal 2009. Per preservare la passione e lo stile del proprio savoir-faire unico, la Maison ha scelto di limitare la produzione per garantire la qualità impareggiabile dei propri vini. Si tratta di Champagne veramente eccezionali, prodotti da uve selezionate a mano, abilmente assemblate dallo Chef de Caves di Krug, Eric Lebel, e dal Comitato di Degustazione. I vini vengono quindi sviluppati con lentezza, creando assemblaggi formidabili e strutturati. Sono stati i primi a usare il termine "multi-millesimato" anziché "non millesimato" per descrivere il Grand Cuvée. Questo assemblaggio esclusivo è composto da almeno dieci annate diverse e affinato per oltre sei anni sui lieviti prima di essere assemblato per ottenere lo stile della Maison. Krug produce inoltre un vino raro prodotto da un singolo vigneto, il Clos du Mesnil, e un Rosé molto pregiato.