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Bâtard Montrachet 2001 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Borgogna | Francia
CHF 1’059.40
Punteggi dei critici
89 Da Robert Parker
The 2001 Batard-Montrachet, a spice, white pepper, and pear-scented wine, is broad, supple, and soft. Light to medium-bodied, it offers loads of smoky pears in its supple personality. This wine also has a trace of the “tannic” characteristic found in the Clavoillon and Pucelles. It should be consumed over the next 5-6 years. To Pierre Morey, Domaine Leflaive’s winemaker, “2001 was not an easy vintage, but it made our work that much more interesting. Our vines faced rot, hail, heat (that burned some grapes), cold, then the onset of botrytis, making us sort grape by grape.” He went on to add, “so we knew on August 3rd, the day after the hail storm, that it was a sorting vintage . . . our next surprise was the acid balance, in which we found we had normal tartaric numbers but high malic acid, making the wines difficult to taste. We opted for an extended elevage, to get the noses to express themselves and the bodies to fill out.” According to Morey, all of the domaine’s Puligny parcels were struck by hail, having lost 20% of their production of Folatieres, slightly less in other parcels. Yields, though lower than in both 1999 and 2000, came in between 40 and 45 hectoliters per hectare, after the work on the sorting tables. When I asked Mr. Morey, a deeply honest man, whether he liked the 2001s, he said, “it’s not my favorite vintage of the last 10 years, but an interesting one, I’m intrigued to see how they will age and when they will be at their best.”
Produttore
Domaine Leflaive
Oggi Domaine Leflaive è nelle mani della quarta generazione, Brice de La Morandière, il nipote del fondatore Joseph Leflaive. Negli anni '20, Joseph si prese la grande responsabilità di reimpiantare, ampliare e migliorare le viti di famiglia a Puligny-Montrachet. Accelerando negli anni Sessanta e Settanta sotto la direzione di Vincent, figlio di Joseph, la fama della tenuta è esplosa: concentrandosi maggiormente sulla qualità, da quel momento i vini sono diventati estremamente ricercati. Ogni generazione ha portato successi. Con la figlia di Vincent, la defunta Anne-Claude, la tenuta è divenuta un produttore biodinamico, enfatizzando ulteriormente la produzione già di alta qualità. I metodi biodinamici aiutano a riflettere gli elementi del terroir, che si svelano nei vini equilibrati e strutturati. Conosciuto come il miglior produttore di vini bianchi di Borgogna, i suoi vini hanno una brillante limpidezza e purezza, con caratteristiche complesse.