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Champagne Dom Pérignon Oenotheque 1996 75cl

AOC | Champagne | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
97 Da Robert Parker
The 1996 Dom Perignon OEenotheque offers up layers of pastry, lemon, smoke and toastiness. At first deceptively understated, the wine turns positively explosive and layered on the palate, showing remarkable tension, elegance and power, all wrapped around a seriously intense frame. The balance between fruit and acidity is awesome. This is a marvelous DP OEeno. The OEeno is the same juice as the regular Dom Perignon, except the OEeno is aged on the cork while the regular DP is aged in crown-sealed bottles. Once disgorged, the OEenos gets a slightly lower dosage than is typical for the original release DP. This bottle was disgorged in 2008. Anticipated maturity: 2012-2026. Four new releases of the flagship Dom Perignon are the highlights among these Champagnes from Moet & Chandon. There is a timeless elegance about Dom Perignon that I find comforting and reassuring, like a favorite restaurant or food. For that reason, nothing could have prepared me for the Champagnes I tasted recently with Chef de Caves Richard Geoffroy. While the 2002 Dom Perignon and 1996 Dom Perignon OEenotheque are both for the most part representative of what readers have come to expect from this house, the 2000 Dom Perignon Rose and 1990 Dom Perignon Rose OEenotheque are wines that push the envelope and push it hard. I can’t think of another winemaker at a Grande Marque who is willing to take these kinds of risks by turning well-established conventions on their head. Much of what I tasted reminded me of the experimental, searching spirit that defines so many of the smaller-production, artisan Champagnes being made today. As the saying goes ‘no guts no glory’ and there is plenty of both here. These wines are nothing short of magnificent.
Produttore
Dom Pérignon
Il Dom Pérignon è molto probabilmente lo Champagne più emblematico del mondo. Le sue origini risalgono al XVII secolo, quando il monaco Dom Pierre Pérignon annunciò il suo desiderio di creare "il miglior vino del mondo". Oggi è conosciuto come il padre dello Champagne. Trascorse quasi 50 anni producendo il primo Champagne del mondo nell'Abbazia di Saint Pierre d’Hautvillers. In questo periodo stabilì i dieci principi di base della vinificazione necessari per la produzione dello Champagne. Tre secoli dopo, Dom Pérignon rappresenta il marchio dello Champagne di lusso più riconosciuto del pianeta. La prima annata di Dom Pérignon fu prodotta nel 1921 e divenne la prima Cuvée Prestige della Maison. È di proprietà del gruppo di vini pregiati e distillati LVMH, e Richard Geoffroy è lo Chef de Cave del marchio dal 1990. Solo Geoffrey ha la responsabilità di decidere se proclamare o meno un Dom Pérignon Vintage. Fatto con le uve migliori, ogni vino d'annata di Dom Pérignon è unico e mostra evidenze rilevanti con le variazioni climatiche. L'intesa tra maturità, luminosità, delicatezza e intensità di ciascuna bottiglia conferisce al vino la capacità di invecchiare con duttilità ed eleganza.