Close

Champagne Brut Dom Pérignon P2 2003 75cl

AOC | Champagne | Francia
CHF 508.05
Punteggi dei critici
96 Vinous
The 2003 Dom Pérignon P2 takes all the natural intensity of the first release and turns the dial up to eleven. Power, generosity and volume are all exalted. The P2 balances richness with a greater sense of creaminess that comes through extended time on the cork. Readers should expect a ample, heady Champagne that is very much built for the dinner table. I can't say I am especially surprised by how well the P2 shows, even in this freakishly hot, dry year, as the first release continues to be terrific.
94 Robert Parker
The 2003 Dom Pérignon P2 is rich and demonstrative, wafting from the glass with aromas of stone fruits, honeycomb and buttered toast that leave more space for the wine's generous fruit tones than the more overtly yeasty original disgorgement. Full-bodied, broad and textural, it remains very youthful despite its below-average acidity, with notable precision to its ripe fruit tones and chalky structuring extract that provides, to some extent, a compensating sensation of freshness; it's actually evolving more slowly than its 2002 counterpart. Given the wine's richness, it works best with food. Chaperon relates that then-Chef de Caves Richard Geoffroy rejected any musts with a pH exceeding 3.3, the only time this metric has been used as a basis for selection for Dom Pérignon, and that the juice was allowed to oxidize before vinification. I'm looking forward to seeing the 2003 in its P3 incarnation, as I suspect that the wine will really come into its own when it develops more tertiary notes.
Produttore
Dom Pérignon
Il Dom Pérignon è molto probabilmente lo Champagne più emblematico del mondo. Le sue origini risalgono al XVII secolo, quando il monaco Dom Pierre Pérignon annunciò il suo desiderio di creare "il miglior vino del mondo". Oggi è conosciuto come il padre dello Champagne. Trascorse quasi 50 anni producendo il primo Champagne del mondo nell'Abbazia di Saint Pierre d’Hautvillers. In questo periodo stabilì i dieci principi di base della vinificazione necessari per la produzione dello Champagne. Tre secoli dopo, Dom Pérignon rappresenta il marchio dello Champagne di lusso più riconosciuto del pianeta. La prima annata di Dom Pérignon fu prodotta nel 1921 e divenne la prima Cuvée Prestige della Maison. È di proprietà del gruppo di vini pregiati e distillati LVMH, e Richard Geoffroy è lo Chef de Cave del marchio dal 1990. Solo Geoffrey ha la responsabilità di decidere se proclamare o meno un Dom Pérignon Vintage. Fatto con le uve migliori, ogni vino d'annata di Dom Pérignon è unico e mostra evidenze rilevanti con le variazioni climatiche. L'intesa tra maturità, luminosità, delicatezza e intensità di ciascuna bottiglia conferisce al vino la capacità di invecchiare con duttilità ed eleganza.