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Clos de l'Oratoire 2018 75cl

Grand Cru Classé | St. Emilion | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 James Suckling
Aromas of fresh blackberries, dried leaves, bitter chocolate, lemon zest and walnuts. Some wet earth, too. It’s medium-to full-bodied with firm, fine-grained tannins. Tight, focused layers. Rather juicy wine. Better from 2025.
93 Robert Parker
The 2018 Clos de l'Oratoire sports a deep garnet-purple color and rock-star nose of plum preserves, chocolate-covered cherries and mulberries, plus hints of candied violets, licorice and Sichuan pepper with a waft of tapenade. The medium to full-bodied palate is laden with juicy black fruits plus loads of exotic spice and earthy accents, supported by very ripe, soft tannins and seamless freshness, finishing long and fragrant.
93 Robert Parker
The 2018 Clos de l'Oratoire sports a deep garnet-purple color and rock-star nose of plum preserves, chocolate-covered cherries and mulberries, plus hints of candied violets, licorice and Sichuan pepper with a waft of tapenade. The medium to full-bodied palate is laden with juicy black fruits plus loads of exotic spice and earthy accents, supported by very ripe, soft tannins and seamless freshness, finishing long and fragrant.
Produttore
Clos de l'Oratoire
Questa tenuta di Saint-Émilion è di proprietà e gestita dall’energico e stimolante Stephan von Neipperg. La proprietà fu originariamente acquistata dal padre, Joseph-Hubert, Graf von Neipperg, nel 1972. I suoi 10 ettari di viti vengono coltivati su un terreno costituito da “molasses du Fronsadais” (argilla carbonata) con strati sottostanti di sabbia e argilla, un terroir ideale per il Merlot (90%); la proprietà coltiva anche piccole quantità di Cabernet Sauvignon e Cabernet Franc. Come in altre tenute della famiglia Neipperg, anche qui si pratica una viticoltura sostenibile con elementi di biodinamica al fine di preservare la qualità innata delle uve. Opulento eppure con una buona struttura sottostante, il Clos de l'Oratoire solitamente richiede svariati anni di invecchiamento dopo l’imbottigliamento.