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Pape Clément Rouge 2019 600cl

Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | Francia
CHF 767.50
Punteggi dei critici
97 Vinous
The 2019 Pape Clément is just as impressive as it was en primeur. It shows all of the textural richness that is so typical of Bernard Magrez's wines, but with an extra kick of freshness that provides energy as well as a sense of proportion. A wine of stature, the 2019 is so classy. Succulent black cherry, plum, mocha, new leather and licorice are all beautifully delineated. But more than anything else, I find the wine's energy really impressive. This is a fabulous vintage for Pape Clément. Tasted two times. -- Antonio Galloni
94 Robert Parker
The 2019 Pape Clément has turned out well in bottle, delivering a rich bouquet of cherries, blackcurrants, plum liqueur and blackberries mingled with notions of burning embers, licorice and a nicely integrated framing of new oak. Full-bodied, deep and concentrated, it's a layered, fleshy wine, with a deep core of ripe but lively fruit, plenty of powdery tannin and a long, expansive, discreetly heady finish. This is a powerful, dramatic Pessac with a transatlantic accent and will drink well with only a few years' bottle age.
94 Wine Spectator
Quite rich, with an exotic hint to the boysenberry, plum and mulberry fruit flavors, which are carried by a velvety structure. Features a very stylish backdrop of apple wood, anise and fruitcake notes that adds more bling. This doesn't have the drive for serious cellaring, but it's still pretty gorgeous. Cabernet Sauvignon and Merlot. Best from 2023 through 2035. 16,650 cases made. — JM
Produttore
Château Pape Clément
Château Pape Clément è uno dei più antichi vigneti Grand Cru Classé di Bordeaux. Con una storia che risale al XIII secolo, l'illustre Château fu fondato da Bertrand de Goth, l'arcivescovo di Bordeaux che, alcuni decenni dopo, nel 1305, divenne Papa con il nome di Clemente V. Lo Château ereditò così il suo nome. Nel 1939 la famiglia Montagne acquistò la tenuta, che ora è di proprietà di un cultore del vino, Bernard Magrez. Nascosta tra i sobborghi di Pessac, la proprietà di 32,5 ettari produce soprattutto vini rossi, con solo 2,5 ettari piantati con vitigni a bacca bianca. Entrambi i vini rappresentano il meglio delle denominazioni: il Pape Clément Rouge è un vino denso ma accessibile, mentre la piccola produzione di Pape Clément Blanc è un bianco elegante, decisamente complesso, con note cremose di legno nuovo. Oggi lo Château vanta i migliori claret di Pessac-Léognan e continua a esprimere l'essenza del terroir con eleganza.