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L'Extravagant de Doisy-Daëne 2007 37.50cl

AOC | Sauternes | Bordeaux | Francia
CHF 297.30
Punteggi dei critici
98 Vinous
The 2007 L’Extravagant de Doisy-Daëne has a ripe and generous bouquet with orange pith, apricot, crème brûlée and quince, unfurling beautifully in the glass. The palate is supremely well balanced with fine definition, wonderful acidity and a composed, almost Tokaji-like finish that lingers with enticing marmalade and quince notes. So precise. So delicious.
98 Vinous
The 2007 L’Extravagant de Doisy-Daëne has a ripe and generous bouquet with orange pith, apricot, crème brûlée and quince, unfurling beautifully in the glass. The palate is supremely well balanced with fine definition, wonderful acidity and a composed, almost Tokaji-like finish that lingers with enticing marmalade and quince notes. So precise. So delicious.
19 Rene Gabriel
2400 kleine Flaschen. 55 % Sauvignon Blanc, 45 % Semillon. Intensives Gelb. In der Nase ein pfeffrig-süsses Nektar an frisch geschleudertem Honig und gehackten Sultaninen, im Innern befindet sich eine ausgleichende Frische die an Grapefruit erinnert, Agrumentöne. Reicher, ausgeglichener Gaumen, zart cremiges Extrakt, viel reife gelbe Früchte, frisch gekochte Aprikosenmarmelade, ein Hauch Quitten und exotische Frucht im langen Finale. Trotz seiner enormen Konzentration bleibt der Wein sehr frisch und wird somit seine Primäraromatik immer behalten können. (19/20). 12: Sehr dunkles, intensives Gelb mit sattem Goldschimmer. Reifes Bouquet, viel Honig, Aprikosenkonfitüre, wirklich likörhaft im Ansatz. Im Gaumen sehr reich, schwermütig und doch irgendwie noch elegant, fliesst ölig über die Zunge und ist ein extrem konzentrierter Nektar. trinken ( - 2080)
19 Rene Gabriel
2400 kleine Flaschen. 55 % Sauvignon Blanc, 45 % Semillon. Intensives Gelb. In der Nase ein pfeffrig-süsses Nektar an frisch geschleudertem Honig und gehackten Sultaninen, im Innern befindet sich eine ausgleichende Frische die an Grapefruit erinnert, Agrumentöne. Reicher, ausgeglichener Gaumen, zart cremiges Extrakt, viel reife gelbe Früchte, frisch gekochte Aprikosenmarmelade, ein Hauch Quitten und exotische Frucht im langen Finale. Trotz seiner enormen Konzentration bleibt der Wein sehr frisch und wird somit seine Primäraromatik immer behalten können. (19/20). 12: Sehr dunkles, intensives Gelb mit sattem Goldschimmer. Reifes Bouquet, viel Honig, Aprikosenkonfitüre, wirklich likörhaft im Ansatz. Im Gaumen sehr reich, schwermütig und doch irgendwie noch elegant, fliesst ölig über die Zunge und ist ein extrem konzentrierter Nektar. trinken ( - 2080)
97 Robert Parker
Delivering 12.0% ABV and 200gms residual sugar, Denis Dubourdieu’s luxury Barsac, the 2007 L’Extravagant de Doisy-Daene, does not hold back, born with a lucid golden hue with big fat tears (of joy). The bouquet is very intense but very tight at first, demanding time to unfurl in the glass at its own pleasure: white peach, apricot, orange-blossom and a touch of marmalade with breathtaking definition. The palate is full-bodied with a viscous entry, so pure and caressing with mellifluous honey, apricot and citrus lemon, wonderful delineation on the finish, the thread of acidity interwoven through that powerful finish with the length of an ocean liner. Brilliant. Drink 2015-2050. <br/>
97 Robert Parker
Delivering 12.0% ABV and 200gms residual sugar, Denis Dubourdieu’s luxury Barsac, the 2007 L’Extravagant de Doisy-Daene, does not hold back, born with a lucid golden hue with big fat tears (of joy). The bouquet is very intense but very tight at first, demanding time to unfurl in the glass at its own pleasure: white peach, apricot, orange-blossom and a touch of marmalade with breathtaking definition. The palate is full-bodied with a viscous entry, so pure and caressing with mellifluous honey, apricot and citrus lemon, wonderful delineation on the finish, the thread of acidity interwoven through that powerful finish with the length of an ocean liner. Brilliant. Drink 2015-2050. <br/>
95 Wine Spectator
Refined and balanced, with citrus fruit, pineapple and just a hint of vanilla. Full-bodied, medium sweet, with a finish that's tangy, spicy and long. Pretty and harmonious. Score range: 92-95 –JS
Produttore
Château Doisy-Daëne
Château Doisy-Daëne, incluso tra i Deuxième Cru della Classificazione del 1855, si trova sull’altopiano calcareo di Barsac nella denominazione di Sauternes e appartiene alla famiglia Dubourdieu fin dal 1924. Qui hanno creato pregiati vini bianchi quattro generazioni di Dubourdieu, di padre in figlio: Georges (1924-1948), Pierre (1949-1999) e, dalla vendemmia del 2000, Denis Dubourdieu, aiutato dai figli Fabrice e Jean-Jacques. La famiglia si è impegnata a difendere e promuovere l’immagine di Doisy-Daëne in tutto il mondo. Denis Dubourdieu è anche professore di enologia presso l’Università di Bordeaux ed è un consulente noto a livello internazionale. I 17,2 ettari di vigneti di Château Doisy-Daëne (87% Sémillon e 13% Sauvignon Blanc) hanno oltre 40 anni. I vini hanno un loro stile particolare, con un fruttato brillante concentrato dalla “muffa nobile” oltre che un’acidità vivace, un’eccellente equilibrio e aromi delicati. L’apprezzata personalità del Doisy-Daëne riflette sia il suo eccellente terroir calcareo, sia una lunga tradizione familiare di qualità.