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Yquem (Ex-Château) 1945 75cl

1er Cru Supérieur Classé | Sauternes | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
100 Da Robert Parker
20 Da Rene Gabriel
95 Da Wine Spectator
Served from an ex-chateau bottle. As the old saying goes: there are perfect bottles but not perfect wines. True. But there is absolutely no question that this was a perfect bottle of Sauternes. The 1945 Chateau d’Yquem got off to an inauspicious start when a rare frost (-2 degrees) on May 2 miraculously only affected two or three leaves at the top of the vine and left the nascent buds unscathed. Chateau records detail that the 1945 was picked during six pickings that spanned six weeks from Monday to Saturday. It would seem that observance of the Sabbath led to God’s blessing upon the resulting wines. Harvest commenced on September 9 (after 41mm of rainfall on August 29 provoked widespread botrytis) and finished on October 20. The 1945 Yquem is loaded with 164 grams per liter residual sugar with 4.41 grams per liter total acidity, but statistics are a moot point. Do not let its tawny port appearance put you off. The bouquet is so ridiculously delineated and pure that it will make any other Sauternes within its ambit look ordinary. The aromas race from the glass: Seville orange marmalade, quince, wilted rose petals and an old antique bureau. The palate is perfection. The balance is extraordinary, the acidity effortlessly slicing through the candied orange peel and quince notes, a subtle saline tang delivered on the shimmering, crystalline finish. Returning to the bottle two hours later it has lost absolutely none of its energy. I might one day drink a Sauternes equal to the 1945 Yquem, but I will never drink a Sauternes that is better. Drink now-2040+. Tasted March 2014.
Produttore
Château d'Yquem
Situato a 55 chilometri a sud della città di Bordeaux, l'affascinante Château d'Yquem risale a 400 anni fa e ha una vista mozzafiato sulla valle di Sauternes. Questa celebre tenuta è riconosciuta in tutto il mondo come uno dei più grandi produttori di vino dolce di Francia. Dopo oltre due secoli, la famiglia Lur Saluces ha venduto la proprietà a LVMH nel 1999. I vigneti soleggiati, che coprono oltre 100 ettari, godono della fresca nebbia mattutina e sono vendemmiati con estrema precisione, acino dopo acino. Imbottigliati senza filtrazione, i vini trascorrono oltre tre anni in botti di rovere nuove. Il vinificatore Pierre Lurton, ex direttore di Château Cheval Blanc, controlla la vinificazione della tenuta dal 2004. Senza confronti per la combinazione di grazia, potenza e bravura femminile, i vini d'Yquem difendono facilmente il loro status di Premier Cru Supérieur. Con una produzione impressionante, i vini rimangono al vertice e la loro suprema qualità culmina nel Grand Vin, Yquem.