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Cos d'Estournel Blanc 2021 150cl

AOC | Bordeaux Blanc | Bordeaux | Francia
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Punteggi dei critici
97 James Suckling
Aromas of sliced pears, green apple, matchstick, and dried papaya follow through to a full body with a solid core of fruit and phenolics that give it structure and tightness. Slightly chewy at the end. Very structured. Give this time to open and show its true self. Try after 2026.
91 Robert Parker
Including fully 29% Sémillon, the 2021 Cos d'Estournel Blanc is a terrific effort from holdings in the northern Médoc. Offering up aromas of confit citrus, crisp orchard fruit, lime zest, pastry cream and freshly braked bread, it's medium to full-bodied, layered and incisive, with chalky structuring dry extract and a penetrating finish. There's no question that it's one of the Médoc's most interesting white wines.
91 Robert Parker
Including fully 29% Sémillon, the 2021 Cos d'Estournel Blanc is a terrific effort from holdings in the northern Médoc. Offering up aromas of confit citrus, crisp orchard fruit, lime zest, pastry cream and freshly braked bread, it's medium to full-bodied, layered and incisive, with chalky structuring dry extract and a penetrating finish. There's no question that it's one of the Médoc's most interesting white wines.
Produttore
Château Cos d'Estournel
Producendo alcuni dei più grandi vini del Médoc, Château Cos d'Estournel è senza dubbio la prima tenuta di Saint-Estèphe. I 91 ettari di vigneti circondano tutto il territorio della tenuta maestosa, quasi orientale, situata sulla collina di Cos. Nell'Ottocento il fondatore, Louis Gaspard d'Estournel, era conosciuto come "il Maharajah di Saint-Estèphe" per le sue conquiste esotiche, con i suoi vini che arrivavano fino in India. Costruì le pagode esotiche che vediamo oggi per celebrare i suoi successi. La proprietà attualmente appartiene al multi-milionario francese Michel Reybier, che ha portato avanti i valori fondanti dell'eccellenza e ha rafforzato la qualità a partire dal 2000. Gli imponenti investimenti di Reybier in tecnologie all'avanguardia hanno portato la tenuta a nuove altezze. Le rinomate tecniche di vinificazione includono la concentrazione del mosto, la malolattica in botte e il rovere nuovo per l'invecchiamento. Il Cos d'Estournel è un vino longevo, robusto ma armonioso che sviluppa l'intensità e la complessità con un invecchiamento di dieci anni. Il secondo vino fu chiamato inizialmente Marbuzet, un Cru Bourgeois, ma ora è imbottigliato come Les Pagodes de Cos.