Close

Cos d'Estournel Blanc 2016 75cl

AOC | Bordeaux Blanc | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
98 James Suckling
This is very linear and direct on the palate, showing great potential and length. Full body with mango and dried-lemon character and a long, flavorful finish. Shows intent and seriousness. Tight and structured. Better after 2021.
92 Robert Parker
Composed of 75% Sauvignon Blanc and 25% Sémillon, the Cos d'Estournel 2016 Blanc opens with exotic fruit notions of guava and passion fruit giving way to nuances of peach blossoms, honeysuckle and wild thyme. Medium-bodied, the palate is packed with tropical and stone fruit layers with a racy backbone and long, perfumed finish.
92 Wine Spectator
A rapier, with thyme and lime pith notes streaking through, followed by chiseled white peach and tarragon accents. The pure, refined finish is all zing. Sauvignon Blanc. Drink now through 2024. 3,667 cases made. — JM
92 Robert Parker
Composed of 75% Sauvignon Blanc and 25% Sémillon, the Cos d'Estournel 2016 Blanc opens with exotic fruit notions of guava and passion fruit giving way to nuances of peach blossoms, honeysuckle and wild thyme. Medium-bodied, the palate is packed with tropical and stone fruit layers with a racy backbone and long, perfumed finish.
92 Wine Spectator
A rapier, with thyme and lime pith notes streaking through, followed by chiseled white peach and tarragon accents. The pure, refined finish is all zing. Sauvignon Blanc. Drink now through 2024. 3,667 cases made. — JM
Produttore
Château Cos d'Estournel
Producendo alcuni dei più grandi vini del Médoc, Château Cos d'Estournel è senza dubbio la prima tenuta di Saint-Estèphe. I 91 ettari di vigneti circondano tutto il territorio della tenuta maestosa, quasi orientale, situata sulla collina di Cos. Nell'Ottocento il fondatore, Louis Gaspard d'Estournel, era conosciuto come "il Maharajah di Saint-Estèphe" per le sue conquiste esotiche, con i suoi vini che arrivavano fino in India. Costruì le pagode esotiche che vediamo oggi per celebrare i suoi successi. La proprietà attualmente appartiene al multi-milionario francese Michel Reybier, che ha portato avanti i valori fondanti dell'eccellenza e ha rafforzato la qualità a partire dal 2000. Gli imponenti investimenti di Reybier in tecnologie all'avanguardia hanno portato la tenuta a nuove altezze. Le rinomate tecniche di vinificazione includono la concentrazione del mosto, la malolattica in botte e il rovere nuovo per l'invecchiamento. Il Cos d'Estournel è un vino longevo, robusto ma armonioso che sviluppa l'intensità e la complessità con un invecchiamento di dieci anni. Il secondo vino fu chiamato inizialmente Marbuzet, un Cru Bourgeois, ma ora è imbottigliato come Les Pagodes de Cos.