Close

Cos d'Estournel Blanc 2010 75cl

AOC | Bordeaux Blanc | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
19 Rene Gabriel
94 James Suckling
Wonderful nose with red peach, strawberries and honeysuckle. Wonderful texture on the palate with a soft and perfectly dosed acidity. This white is long and structured with loads of bright white fruit and delicate minerals in the finish. Drink from 2016.
90 Robert Parker
Approximately 7,000 bottles are made of this blend of 70% Sauvignon Blanc and 30% Semillon. Lemon/lime/grapefruit dominate the aromatics. Medium-bodied with wet gravel-like scents this is a nicely textured wine with 5-7 years of aging potential.
90 Wine Spectator
Features a whiff of matchstick before giving way to tangy citrus rind, pink grapefruit and salted butter notes. The long finish stays taut, with a pleasantly bitter almond and quinine profile. Offers an intriguing range of flavors and should settle in with some cellaring. Drink now through 2016. –JM
90 Robert Parker
Approximately 7,000 bottles are made of this blend of 70% Sauvignon Blanc and 30% Semillon. Lemon/lime/grapefruit dominate the aromatics. Medium-bodied with wet gravel-like scents this is a nicely textured wine with 5-7 years of aging potential.
90 Wine Spectator
Features a whiff of matchstick before giving way to tangy citrus rind, pink grapefruit and salted butter notes. The long finish stays taut, with a pleasantly bitter almond and quinine profile. Offers an intriguing range of flavors and should settle in with some cellaring. Drink now through 2016. –JM
Produttore
Château Cos d'Estournel
Producendo alcuni dei più grandi vini del Médoc, Château Cos d'Estournel è senza dubbio la prima tenuta di Saint-Estèphe. I 91 ettari di vigneti circondano tutto il territorio della tenuta maestosa, quasi orientale, situata sulla collina di Cos. Nell'Ottocento il fondatore, Louis Gaspard d'Estournel, era conosciuto come "il Maharajah di Saint-Estèphe" per le sue conquiste esotiche, con i suoi vini che arrivavano fino in India. Costruì le pagode esotiche che vediamo oggi per celebrare i suoi successi. La proprietà attualmente appartiene al multi-milionario francese Michel Reybier, che ha portato avanti i valori fondanti dell'eccellenza e ha rafforzato la qualità a partire dal 2000. Gli imponenti investimenti di Reybier in tecnologie all'avanguardia hanno portato la tenuta a nuove altezze. Le rinomate tecniche di vinificazione includono la concentrazione del mosto, la malolattica in botte e il rovere nuovo per l'invecchiamento. Il Cos d'Estournel è un vino longevo, robusto ma armonioso che sviluppa l'intensità e la complessità con un invecchiamento di dieci anni. Il secondo vino fu chiamato inizialmente Marbuzet, un Cru Bourgeois, ma ora è imbottigliato come Les Pagodes de Cos.