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Punteggi dei critici
98 James Suckling
If you want to know what St.-Estèphe smells like, this is it. Aromas of spices, black truffles, forest floor, dried strawberries and tar. It’s full-bodied yet pinpointed on the palate with fabulous density and richness. It’s opulent but in a reserved and checked way. This needs at least five or six years to come around, but it’s already fantastic. What harmony and structure. Try in 2022 if you can keep your hands off it!
19 Rene Gabriel
65 % Cabernet Sauvignon, 33 % Merlot, 2 % Cabernet Franc. Mit 33,5 Hektoliter pro Hektare eine eher kleinere Ernte. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Royales Bouquet, die fast nur schwarzbeerig ausstrahlenden Fruchtkomponente sind sehr frisch, über dem vielschichtigen, faszinierenden Nasenspiel sind tanzende Veilchennoten zu erspüren, dann schwarze Edelhölzer, Lakritze und eine passende Portion Mokka dahinter. Im Gaumen seidige Tannine, ausgeglichene, reife Adstringenz, mittelgewichtiger Körper mit schon fast dramatischer Länge. Der allererste Cos, welchen ich als Fassprobe verkostete war der Jahrgang 1985. Und ich war damals sichtlich berührt. Und das war jetzt wieder der Fall. Mit einem Wein der dem 1985er in ganz vielen Dingen gleicht. Und dann doch wieder nicht! 19/20 2020 – 2040
19 Rene Gabriel
65 % Cabernet Sauvignon, 33 % Merlot, 2 % Cabernet Franc. Mit 33,5 Hektoliter pro Hektare eine eher kleinere Ernte. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Royales Bouquet, die fast nur schwarzbeerig ausstrahlenden Fruchtkomponente sind sehr frisch, über dem vielschichtigen, faszinierenden Nasenspiel sind tanzende Veilchennoten zu erspüren, dann schwarze Edelhölzer, Lakritze und eine passende Portion Mokka dahinter. Im Gaumen seidige Tannine, ausgeglichene, reife Adstringenz, mittelgewichtiger Körper mit schon fast dramatischer Länge. Der allererste Cos, welchen ich als Fassprobe verkostete war der Jahrgang 1985. Und ich war damals sichtlich berührt. Und das war jetzt wieder der Fall. Mit einem Wein der dem 1985er in ganz vielen Dingen gleicht. Und dann doch wieder nicht! 19/20 2020 – 2040
94 Robert Parker
A blend of 65% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot and 2% Cabernet Franc, the 2014 Cos d'Estournel has a deep garnet-purple color and is a little closed at this stage, offering slowly emerging scents of fresh blackcurrants, black plums and blackberries plus nuances of pencil shavings, dried lavender, bay leaves and fertile loam with a waft of iron ore. Medium to full-bodied, it has a generous mid-palate of muscular, youthful fruit with a firm frame of grainy tannins and seamless freshness, finishing long and savory.
94 Wine Spectator
Intense, with a roiling core of luscious loganberry, blackberry and black currant fruit. Singed spice, apple wood and black tea accents emerge steadily on the finish. Has a rare combination of density and precision. Will cruise in the cellar. Best from 2020 through 2035. 14,000 cases made.
94 Robert Parker
A blend of 65% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot and 2% Cabernet Franc, the 2014 Cos d'Estournel has a deep garnet-purple color and is a little closed at this stage, offering slowly emerging scents of fresh blackcurrants, black plums and blackberries plus nuances of pencil shavings, dried lavender, bay leaves and fertile loam with a waft of iron ore. Medium to full-bodied, it has a generous mid-palate of muscular, youthful fruit with a firm frame of grainy tannins and seamless freshness, finishing long and savory.
94 Wine Spectator
Intense, with a roiling core of luscious loganberry, blackberry and black currant fruit. Singed spice, apple wood and black tea accents emerge steadily on the finish. Has a rare combination of density and precision. Will cruise in the cellar. Best from 2020 through 2035. 14,000 cases made.
Produttore
Château Cos d'Estournel
Producendo alcuni dei più grandi vini del Médoc, Château Cos d'Estournel è senza dubbio la prima tenuta di Saint-Estèphe. I 91 ettari di vigneti circondano tutto il territorio della tenuta maestosa, quasi orientale, situata sulla collina di Cos. Nell'Ottocento il fondatore, Louis Gaspard d'Estournel, era conosciuto come "il Maharajah di Saint-Estèphe" per le sue conquiste esotiche, con i suoi vini che arrivavano fino in India. Costruì le pagode esotiche che vediamo oggi per celebrare i suoi successi. La proprietà attualmente appartiene al multi-milionario francese Michel Reybier, che ha portato avanti i valori fondanti dell'eccellenza e ha rafforzato la qualità a partire dal 2000. Gli imponenti investimenti di Reybier in tecnologie all'avanguardia hanno portato la tenuta a nuove altezze. Le rinomate tecniche di vinificazione includono la concentrazione del mosto, la malolattica in botte e il rovere nuovo per l'invecchiamento. Il Cos d'Estournel è un vino longevo, robusto ma armonioso che sviluppa l'intensità e la complessità con un invecchiamento di dieci anni. Il secondo vino fu chiamato inizialmente Marbuzet, un Cru Bourgeois, ma ora è imbottigliato come Les Pagodes de Cos.