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Cos d'Estournel 2011 1200cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
95 James Suckling
This is really excellent for the vintage with currants, dark berries and minerals on the nose and palate. Full body, firm tannins and a long finish. It’s a bit linear but racy and superb. One of the best of the vintage. Better in 2020.
18 Rene Gabriel
Auf Cos war es die früheste Ernte seit 1893 und die kleinste seit 1991! Jean-Guilaume Prâts: "Ich musste ich mich entscheiden, ob ich viel billigen Cos oder wenig grossen Cos mache. Um der Marke Willen und auf der stetigen Suche nach dem Besten, habe ich schweren Herzens zwei Drittel als Pagodes deklassiert". Es scheint auf Cos die Tendenz zu sein, dass es halt immer weniger gibt. Man muss sich das so vorstellen: Vom Jahrgang 1982 gab es 42'000 Kisten. Vom Jahrgang 2011 wird es 9000 Kisten geben. 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 5 % Cabernet Franc. 36 hl/ha. Nur 30 % der Ernte wurde als Grand Vin selektioniert. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Komplexes Bouquet mit einer gewissen Cabernet-Süsse im ersten Ansatz, dunkler Kaffee, Pflaumen, aber auch florale erfrischende Noten zeigend, im zweiten Ansatz Black Currant und junger Malaga. Nobler Gaumen, schon wunderbar integrierte Tannine zeigend, somit ist die Adstringenz schön ausgeglichen, Heidelbeeren und Cassis im Finale. Ein direkter, sehr gut vinifizierter, vielleicht gar etwas zu geschliffener Wein der seine Bewertung locker verdient. Vielleicht hat er Fans die ihn noch höher bewerten.
18 Rene Gabriel
Auf Cos war es die früheste Ernte seit 1893 und die kleinste seit 1991! Jean-Guilaume Prâts: "Ich musste ich mich entscheiden, ob ich viel billigen Cos oder wenig grossen Cos mache. Um der Marke Willen und auf der stetigen Suche nach dem Besten, habe ich schweren Herzens zwei Drittel als Pagodes deklassiert". Es scheint auf Cos die Tendenz zu sein, dass es halt immer weniger gibt. Man muss sich das so vorstellen: Vom Jahrgang 1982 gab es 42'000 Kisten. Vom Jahrgang 2011 wird es 9000 Kisten geben. 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 5 % Cabernet Franc. 36 hl/ha. Nur 30 % der Ernte wurde als Grand Vin selektioniert. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Komplexes Bouquet mit einer gewissen Cabernet-Süsse im ersten Ansatz, dunkler Kaffee, Pflaumen, aber auch florale erfrischende Noten zeigend, im zweiten Ansatz Black Currant und junger Malaga. Nobler Gaumen, schon wunderbar integrierte Tannine zeigend, somit ist die Adstringenz schön ausgeglichen, Heidelbeeren und Cassis im Finale. Ein direkter, sehr gut vinifizierter, vielleicht gar etwas zu geschliffener Wein der seine Bewertung locker verdient. Vielleicht hat er Fans die ihn noch höher bewerten.
94 Robert Parker
Composed of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 5% Cabernet Franc, the deep garnet-purple colored 2011 Cos d'Estournel gives up compelling notes of roasted nuts, black cherry compote, blueberry pie and red and black currants with touches of yeast extract and smoked meats. Medium to full-bodied, very firm, grainy textured and with a great core of youthful black fruits, the palate reveals loads of savory layers on the very long finish. This is very youthful and slowly maturing—a very impressive showing for this vintage!
94 Robert Parker
Composed of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 5% Cabernet Franc, the deep garnet-purple colored 2011 Cos d'Estournel gives up compelling notes of roasted nuts, black cherry compote, blueberry pie and red and black currants with touches of yeast extract and smoked meats. Medium to full-bodied, very firm, grainy textured and with a great core of youthful black fruits, the palate reveals loads of savory layers on the very long finish. This is very youthful and slowly maturing—a very impressive showing for this vintage!
90 Wine Spectator
Offers ample, almost flashy fruit, with layers of fig, boysenberry and blackberry pâte de fruit rushing forth, lined with anise and toasted spice details. Stays flattering through the finish and will win some fans, but lacks the grip and density for the long haul. Drink now through 2021. –JM
90 Wine Spectator
Offers ample, almost flashy fruit, with layers of fig, boysenberry and blackberry pâte de fruit rushing forth, lined with anise and toasted spice details. Stays flattering through the finish and will win some fans, but lacks the grip and density for the long haul. Drink now through 2021. –JM
89 Vinous
The 2011 Cos d'Estournel shows quite a bit of extraction on the nose with brambly red fruit, blackcurrant, iris flower and cedar, gaining cohesion with time in the glass. The palate is ripe and chewy, good depth but broad-shouldered, again, maybe a little heavy on the extraction, whilst the finish feels a little monotone. Difficult to see where this will go. Frankly, I would drink this sooner rather than later. Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting.
89 Vinous
The 2011 Cos d'Estournel shows quite a bit of extraction on the nose with brambly red fruit, blackcurrant, iris flower and cedar, gaining cohesion with time in the glass. The palate is ripe and chewy, good depth but broad-shouldered, again, maybe a little heavy on the extraction, whilst the finish feels a little monotone. Difficult to see where this will go. Frankly, I would drink this sooner rather than later. Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting.
Produttore
Château Cos d'Estournel
Producendo alcuni dei più grandi vini del Médoc, Château Cos d'Estournel è senza dubbio la prima tenuta di Saint-Estèphe. I 91 ettari di vigneti circondano tutto il territorio della tenuta maestosa, quasi orientale, situata sulla collina di Cos. Nell'Ottocento il fondatore, Louis Gaspard d'Estournel, era conosciuto come "il Maharajah di Saint-Estèphe" per le sue conquiste esotiche, con i suoi vini che arrivavano fino in India. Costruì le pagode esotiche che vediamo oggi per celebrare i suoi successi. La proprietà attualmente appartiene al multi-milionario francese Michel Reybier, che ha portato avanti i valori fondanti dell'eccellenza e ha rafforzato la qualità a partire dal 2000. Gli imponenti investimenti di Reybier in tecnologie all'avanguardia hanno portato la tenuta a nuove altezze. Le rinomate tecniche di vinificazione includono la concentrazione del mosto, la malolattica in botte e il rovere nuovo per l'invecchiamento. Il Cos d'Estournel è un vino longevo, robusto ma armonioso che sviluppa l'intensità e la complessità con un invecchiamento di dieci anni. Il secondo vino fu chiamato inizialmente Marbuzet, un Cru Bourgeois, ma ora è imbottigliato come Les Pagodes de Cos.