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Cos d'Estournel 2007 37.50cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
19 Rene Gabriel
08: 85 % Cabernet Sauvignon, 12 % Merlot, 3 % Cabernet Franc. 55 % Grand Vin. Extrem dunkle Farbe Violett-Purpur. Aromatisches, tiefgründiges Bouquet, Trüffelnoten, Gewürznelken, Arabicakaffee, getrocknete Heidelbeeren, aber auch geniale Komponenten von würzigem Cabernet und dunklen, exotischen Hölzern zeigend. Im Gaumen satt, konzentriertes Extrakt, recht feine Tannine, wunderschön balanciert, bleibt hier vorwiegend im schwarzbeerigen Bereich, extrem langes Finale. Hier merkt man gar nicht, dass es sich eventuell bei diesem Cos um ein schwieriges Jahr handeln könnte. Ein ganz grosser Grand Cru und eine Meisterleistung im Rebberg und wie auch bei der Selektion! 09: Momentan wirkt er etwas weniger versprechend als bei der Primeurprobe. Unter den herrlichen Röstnoten zeigen sich rote Krischen, Milchkaffee und Schokonoten. Im Gaumen weich und schön würzig. Femininer Cos mit Finessen.
19 Rene Gabriel
08: 85 % Cabernet Sauvignon, 12 % Merlot, 3 % Cabernet Franc. 55 % Grand Vin. Extrem dunkle Farbe Violett-Purpur. Aromatisches, tiefgründiges Bouquet, Trüffelnoten, Gewürznelken, Arabicakaffee, getrocknete Heidelbeeren, aber auch geniale Komponenten von würzigem Cabernet und dunklen, exotischen Hölzern zeigend. Im Gaumen satt, konzentriertes Extrakt, recht feine Tannine, wunderschön balanciert, bleibt hier vorwiegend im schwarzbeerigen Bereich, extrem langes Finale. Hier merkt man gar nicht, dass es sich eventuell bei diesem Cos um ein schwieriges Jahr handeln könnte. Ein ganz grosser Grand Cru und eine Meisterleistung im Rebberg und wie auch bei der Selektion! 09: Momentan wirkt er etwas weniger versprechend als bei der Primeurprobe. Unter den herrlichen Röstnoten zeigen sich rote Krischen, Milchkaffee und Schokonoten. Im Gaumen weich und schön würzig. Femininer Cos mit Finessen.
90 Robert Parker
The 2007 Cos d'Estournel is blended of 85% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot and 3% Cabernet Franc. It has a deep garnet-brick color and the nose reveals quite a lot of evolution—more than the previous six vintages tasted before it in this tasting—with notes of prunes, figs, chargrill and dried herbs plus hints of raisin cake, leather, balsamic and incense. Medium-bodied, refreshing and mature in the mouth, it delivers a good concentration of savory/spicy flavors and an herbal lift on the finish. It should remain at this evolutionary plateau for the next decade, before it begins to decline.
90 Wine Spectator
Fresh mushroom on the nose, with dark fruits and berries. Full-bodied, with soft, velvety tannins and a rich, fruity finish. Balanced and pretty, with lovely length. Best after 2012. 22,000 cases made. –JS
90 Robert Parker
The 2007 Cos d'Estournel is blended of 85% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot and 3% Cabernet Franc. It has a deep garnet-brick color and the nose reveals quite a lot of evolution—more than the previous six vintages tasted before it in this tasting—with notes of prunes, figs, chargrill and dried herbs plus hints of raisin cake, leather, balsamic and incense. Medium-bodied, refreshing and mature in the mouth, it delivers a good concentration of savory/spicy flavors and an herbal lift on the finish. It should remain at this evolutionary plateau for the next decade, before it begins to decline.
90 Wine Spectator
Fresh mushroom on the nose, with dark fruits and berries. Full-bodied, with soft, velvety tannins and a rich, fruity finish. Balanced and pretty, with lovely length. Best after 2012. 22,000 cases made. –JS
90 James Suckling
A silky and fine 2007 with mushroom, berry and light coffee character. Just a hint of dark fruits. Medium to full body. Round tannins. Drink now. I underestimated this.
Produttore
Château Cos d'Estournel
Producendo alcuni dei più grandi vini del Médoc, Château Cos d'Estournel è senza dubbio la prima tenuta di Saint-Estèphe. I 91 ettari di vigneti circondano tutto il territorio della tenuta maestosa, quasi orientale, situata sulla collina di Cos. Nell'Ottocento il fondatore, Louis Gaspard d'Estournel, era conosciuto come "il Maharajah di Saint-Estèphe" per le sue conquiste esotiche, con i suoi vini che arrivavano fino in India. Costruì le pagode esotiche che vediamo oggi per celebrare i suoi successi. La proprietà attualmente appartiene al multi-milionario francese Michel Reybier, che ha portato avanti i valori fondanti dell'eccellenza e ha rafforzato la qualità a partire dal 2000. Gli imponenti investimenti di Reybier in tecnologie all'avanguardia hanno portato la tenuta a nuove altezze. Le rinomate tecniche di vinificazione includono la concentrazione del mosto, la malolattica in botte e il rovere nuovo per l'invecchiamento. Il Cos d'Estournel è un vino longevo, robusto ma armonioso che sviluppa l'intensità e la complessità con un invecchiamento di dieci anni. Il secondo vino fu chiamato inizialmente Marbuzet, un Cru Bourgeois, ma ora è imbottigliato come Les Pagodes de Cos.