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Seña 2019 900cl

Aconcagua Valley | Cile
CHF 2’053.90
Punteggi dei critici
98 Da Robert Parker
98 Da James Suckling
96 Da Vinous
The 2019 Seña was produced with a Bordeaux blend of 60% Cabernet Sauvignon, 21% Malbec, 15% Carmenere and 4% Petit Verdot with the Chilean character of the high percentage of Carmenere. Most of the volume fermented in stainless steel with some 10% in concrete vats, and the final blend matured for 22 months in French oak barrels, 80% of them new, and 10% in Stockinger vats. It's 13.5% alcohol and has good acidity and freshness, coming through as medium-bodied, elegant and balanced. This is incredibly elegant, subtle and harmonious even at this early stage. It has floral aromas, notes of orange peel, a touch of creamy sweet spices and great freshness. The palate is medium-bodied, seamless and pure, with pungent flavors and a soft texture. It's long, clean, defined and super tasty. I feel this wine is getting better and better by the vintage. The grapes were picked quite early, and that helped to contain the ripeness and seems to have been a great decision. There was also an exception in the Panquehue zone where the Seña vines are, where the summer was cooler than the average, so quite different to many other regions in Chile. 100,000 bottles produced. It was bottled in February 2021.
Produttore
Chadwick Eduardo
Eduardo Chadwick ha collaborato con il famoso vinificatore californiano Robert Mondavi per creare il primo vino icona del Cile, il Seña. Le prime bottiglie (annata 1995) furono commercializzate nel 1997 e rappresentano l’apice del loro impegno per produrre il miglior vino rosso premium del Paese. Questa mossa di tendenza ha spianato la strada al futuro dei vini cileni Ultra-Premium. Situata tra le dolci colline di Aconcagua, la proprietà di 350 ettari possiede 42 ettari vitati, coltivati con metodi agricoli biologici e biodinamici. L'assemblaggio varia da un'annata all'altra, ma è tipicamente composto da circa metà Cabernet Sauvignon, con una miscela variabile di varietà di Carménère, Malbec, Merlot, Cabernet Franc e Petit Verdot. Le uve fermentano in serbatoi d’acciaio inox a temperatura controllata, successivamente il vino invecchia in botti nuove di rovere francese per 22 mesi. Accolto con affetto da critici e appassionati, Seña è senza dubbio l'astro nascente del Cile.