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Roc de Cambes 1990 600cl

AOC | Côtes de Bourg | Bordeaux | Francia
CHF 821.55

Altre annate

1990
Punteggi dei critici
90 Robert Parker
have been a big believer in this Cote de Bourg made by the obsessive/compulsive Francois Mitjavile, who is better known for his outstanding small St.-Emilion estate, Le Tertre-Roteboeuf. I initially rated these wines 89 for the 1990 and 88 for the 1989. In this recent tasting I was thrilled to see how well the wines showed. Both are fully mature, yet capable of lasting another 7-8 years. With the price escalation for wines such as Le Tertre-Roteboeuf, I suppose Roc des Cambes will now be known as the "poor person's Roteboeuf." The 1990 barely edged out the 1989. The deep ruby/garnet-colored 1990 offers a creamy, smoky, roasted nut, jammy black-cherry-scented nose, followed by soft, round, supple flavors, outstanding concentration, and a low acid, plush finish. This delicious offering is proof that wines from lowly regarded appellations can be just as delicious as those that possess higher pedigrees and cost 5-6 times as much. Both the 1989 and 1990 are at their peak of maturity, but with its greater length and riper fruit, the 1990 will outlive the 1989 by 3-5 years. Readers who bought these wines early should be pleased that their $16-$18 investments now taste like wines costing $50-$100.
Produttore
Château Roc de Cambes
Roc de Cambes è una tenuta da 12 ettari di Côtes-de-Bourg di proprietà di uno dei possidenti più gradevoli del bordolese, François Mitjavile, che possiede anche Tertre Roteboeuf a Saint-Émilion. La proprietà è stata acquistata dalla famiglia nel 1988. I suoi terreni non sono poi molto diversi da quelli di Tertre Roteboeuf, essendo anch’essi argillo-calcarei; tuttavia, qui le piantumazioni sono diverse e abbastanza insolite, simili a quelle del Médoc, con una maggioranza di Cabernet Sauvignon (75%), poi Merlot (20%), infine Cabernet Franc (5%). La maggior parte delle viti ha circa 50 anni di età, una cosa notevole per questa zona. Quando la tenuta fu acquistata, fu necessario svolgere ampi lavori di ristrutturazione sia nei vigneti, sia in cantina. Dopo tutto il duro lavoro di François, Roc de Cambes è indubbiamente diventata la miglior tenuta della denominazione di Côtes-de-Bourg. Il vino viene fermentato in tini di cemento e invecchiato in botti di quercia francese. Sebbene solo il 50% delle botti sia nuovo, il vino spesso ha una caratteristica qualità fumé e sapida, che ricorda lo stile di Tertre Roteboeuf. La tenuta produce anche un vino detto Domaine de Cambes. Non si tratta di un secondo vino, ma piuttosto di una seconda etichetta, prodotta costantemente da parcelle diverse.