Close

Montrose 1953 37.50cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | Francia
CHF 270.25
Punteggi dei critici
92 Da Robert Parker
17 Da Rene Gabriel
Tasted at the Montrose vertical in London, the 1953 Montrose was one of the vintages tasted by Robert Parker at the property in 2014. I concur that it is a very fine Montrose, if not quite firing on all cylinders like the 1947 or 1964. It appears fully mature with wide bricking on the rim. The nose is typical of several 1953s that I have tasted recently, all indicative of a great Bordeaux vintage that is now in graceful decline. Yet the bouquet is still enticing with scents of dried blood, cedar and sandalwood, red plum and fireside hearth. The palate is fully mature with a ferrous opening, still plenty of decaying red berry fruit and fine tannin, not as much depth as other vintages, but nevertheless very well balanced. On this bottle, I noticed just a touch of dryness on the finish that was perhaps highlighted by the precocity of coeval vintages, though I suspect large formats will be doling out pleasure for many years to come. Tasted June 2016.<br/>
Produttore
Château Montrose
Producendo Bordeaux eccezionali anno dopo anno, questa proprietà di 95 ettari, Château Montrose, è classificata Deuxième Cru nella classificazione di Saint-Estèphe. Appena a nord di Pauillac, Montrose è situato in un appezzamento ghiaioso e ben drenato lungo l'estuario della Gironda per oltre un chilometro. Il microclima locale, unico a Montrose, mitiga le temperature, proteggendo le viti dal gelo devastante e dalle ondate di calore altrettanto distruttive. Questi vigneti sparpagliati, piantati sui terroir vinicoli più privilegiati del mondo, sono di proprietà di Martin e Olivier Bouygues dal 2006. Dal 2012 gestisce la proprietà Hervé Berland, l'ex amministratore delegato di Mouton Rothschild. Questo spettacolare Château di Saint-Estèphe produce tre vini immensi, potenti, fitti e longevi. Il vino principale, Montrose, è un rosso carnoso, monumentale e persuasivo.