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Le Bon Pasteur 2019 300cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | Francia
CHF 302.70
Punteggi dei critici
96 James Suckling
A perfumed nose of dark cherries, plums, mocha, tea leaves, cedar, hazelnuts and cigar box. Full-bodied with fine, creamy and supple tannins. Framed and balanced with a harmonious structure. The tannin backbone runs through the wine. Long and intense with wonderful purity of fruit. Drink from 2026.
94 Vinous
The 2019 Le Bon Pasteur retains the precision and focus that I found in the barrel sample, offering aromas of blackberry and raspberry fruit and touches of rose petal and espresso. The palate is medium-bodied with firm tannins, plenty of lightly spiced red fruit and a little dried blood toward the finish, which retains wonderful composure. This is a superb Le Bon Pasteur, the best I have encountered in recent years.
94 Vinous
The 2019 Le Bon Pasteur retains the precision and focus that I found in the barrel sample, offering aromas of blackberry and raspberry fruit and touches of rose petal and espresso. The palate is medium-bodied with firm tannins, plenty of lightly spiced red fruit and a little dried blood toward the finish, which retains wonderful composure. This is a superb Le Bon Pasteur, the best I have encountered in recent years.
88 Robert Parker
Rich and demonstrative, the 2019 Bon Pasteur delivers aromas of cherries, blackberries, figs, warm spices and wood smoke. Full-bodied, rich and extracted, with a jammy core of fruit, ripe acids and plenty of fine, powdery tannin that asserts itself on the heady finish, this is a muscular, rather chunky Pomerol that remains faithful to the stylistic fashions of the early 2000s while the rest of the wine world moves on.
88 Robert Parker
Rich and demonstrative, the 2019 Bon Pasteur delivers aromas of cherries, blackberries, figs, warm spices and wood smoke. Full-bodied, rich and extracted, with a jammy core of fruit, ripe acids and plenty of fine, powdery tannin that asserts itself on the heady finish, this is a muscular, rather chunky Pomerol that remains faithful to the stylistic fashions of the early 2000s while the rest of the wine world moves on.
Produttore
Château Le Bon Pasteur
Acquistata da Joseph ed Hermine Dupuy negli anni Venti, Château Le Bon Pasteur ha una lunga storia alle spalle. La tenuta è stata costituita dai Dupuy mentre lavoravano come mezzadri per Château Gazin. Il nome della proprietà arriva dalla Bibbia: “Tenuta del Buon Pastore”. La modesta proprietà iniziale è stata acquisita dalla famiglia Rolland attorno agli anni Venti ed è stata gradatamente ampliata aggiungendole svariate parcelle dai figli, Geneviève e Serge Rolland. Nel 1955 la tenuta ha raggiunto le dimensioni attuali di 49 riferimenti catastali distribuiti su tre denominazioni che producono tre Cru: il Château Le Bon Pasteur, che è un AOC Pomerol (6,62 ettari); il Château Rolland-Maillet, che è un AOC Saint-Émilion Grand Cru (3,35 ettari); e il Château Bertineau-Saint-Vincent, che è un AOC Lalande-de-Pomerol (5,67 ettari). Dal 1978 la tenuta è gestita dai due nipoti del fondatore, uno dei quali è Michel Rolland, uno degli enologi più stimati di Bordeaux. Michel opera come consulente per molte tenute della riva destra, in particolare quelle con un’alta percentuale di Merlot, che è la sua specialità. Nel maggio 2013, Michel ha venduto la proprietà a un investitore asiatico ed è stato il primo Grand Cru a farlo.