Close

Figeac 2009 150cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
19 Rene Gabriel
Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Warmes, malziges Bouquet, Edelhölzer, Zedern, Pflaumen, völlig harmonisch mit einer reifen Cabernetnote unterlegt. Im Gaumen ein Weintraum schlechthin, Malz, Hustenbonbons, seidige Tannine und so mit der zarten, cremigen Fülle sehr sublim bis zum langen, gebündelten Schluss. Wer sich aufregt dass alle Premiers so teuer sind, der kauft sich halt hier ein paar Flaschen "en Primeur" und erhält bei der Auslieferung in zwei Jahren einer der allerbesten Figeac's. warten (2019 - 2045)
19 Rene Gabriel
Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Warmes, malziges Bouquet, Edelhölzer, Zedern, Pflaumen, völlig harmonisch mit einer reifen Cabernetnote unterlegt. Im Gaumen ein Weintraum schlechthin, Malz, Hustenbonbons, seidige Tannine und so mit der zarten, cremigen Fülle sehr sublim bis zum langen, gebündelten Schluss. Wer sich aufregt dass alle Premiers so teuer sind, der kauft sich halt hier ein paar Flaschen "en Primeur" und erhält bei der Auslieferung in zwei Jahren einer der allerbesten Figeac's. warten (2019 - 2045)
97 James Suckling
Even in this super-ripe vintage Figeac retains its usual red bell pepper aroma (from the cabernet sauvignon grape) and that adds a light touch to the opulent fruit cake and spice character. The full fine tannins beautifully support the rich palate and make the finish very long and plush. A great 2009! Drink or hold. (Horizontal Tasting, London, 2019)
96 Wine Spectator
Distinctive, with atypical (for St.-Emilion) force and drive to the black currant, roasted cedar and maduro tobacco flavors, which are supported by a dense, loam-tinged structure. Terrific roasted espresso, ganache and fig paste notes wait in reserve. Very muscular, but with the cut for balance. Best from 2017 through 2035. –JM
96 Wine Spectator
Distinctive, with atypical (for St.-Emilion) force and drive to the black currant, roasted cedar and maduro tobacco flavors, which are supported by a dense, loam-tinged structure. Terrific roasted espresso, ganache and fig paste notes wait in reserve. Very muscular, but with the cut for balance. Best from 2017 through 2035. –JM
94 Robert Parker
The medium garnet colored 2009 Figeac features a very pretty perfume of rose hip tea, lilacs and cinnamon stick over a core of red and black currant preserves plus hints of dried herbs and sweaty saddles. Medium to full-bodied, the palate delivers bags of savory fruit layers with plenty of floral sparks, framed by rounded tannins, finishing on a earthy note.
94 Robert Parker
The medium garnet colored 2009 Figeac features a very pretty perfume of rose hip tea, lilacs and cinnamon stick over a core of red and black currant preserves plus hints of dried herbs and sweaty saddles. Medium to full-bodied, the palate delivers bags of savory fruit layers with plenty of floral sparks, framed by rounded tannins, finishing on a earthy note.
94 Vinous
Produttore
Château Figeac
Il grande terroir di questa proprietà risale all'antico periodo gallo-romano, quindi a più di duemila anni fa, quando Figeacus diede il proprio nome alla villa della proprietà. Oggi Château-Figeac diffonde le qualità tradizionali della sua storia, nonché il suo status di Premier Grand Cru Classé. Di proprietà della famiglia Manoncourt per oltre 120 anni, attualmente Madame Manoncourt e le sue figlie si fanno carico delle responsabilità quotidiane insieme al loro team molto dedito al lavoro. Ai confini della denominazione Pomerol, lo Château si trova a ovest del paese di Saint-Émilion, con 40 ettari vitati. Con una percentuale insolitamente elevata di Cabernet Sauvignon e Cabernet Franc per la Sponda Destra, Figeac dedica soltanto un terzo dei propri terreni alla produzione di Merlot. Il savoir-faire accumulato nel corso dei secoli è ora inesorabilmente intrecciato con le innovazioni che sono state fatte nelle tecnologie di viticoltura e vinificazione. I vini che ne derivano sono inevitabilmente eleganti ma potenti. Presentano un raffinato equilibrio di frutti neri, addirittura speziati, con note sottili di legno. Il Grand Vin, Figeac, è piacevolmente strutturato e longevo.