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Rayne Vigneau 1959 75cl

1er Cru Classé | Sauternes | Bordeaux | Francia
CHF 454.00
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
The cellars at Rayne-Vigneau were broken into during the 1990s, so to have one of the very few remaining bottles from their library stock was a privilege. The 1959 has a limpid golden hue that you could just stare at all day. The bouquet has held up extremely well over 54 years with scents of dried fig, syrup, wild honey and a faint hint of pine needles: all beautifully defined and so fresh and vital. The palate is extremely well-balanced with a noticeable bead of acidity that cuts through the notes of fresh apricot, mango, spice and walnut. There is just a slight Aszu note on the finish that lends it more complexity. This is utterly sublime, and dare I say, challenges the supremacy of the finest Sauternes ‘59s I have tasted, namely Yquem and Suduiraut. This is quite simply sensational. Tasted April 2013.
19 Rene Gabriel
02: Reifes Goldgelb mit orangen Reflexen und dezenter Kupfernote darin. Offenes, angenehm dezent süsses Bouquet; getrocknete Orangenschale, Pertinax. Weicher, burgundischer Gaumen, zarte Röstnoten, helles Malz, recht üppig bis zum sanft trockenen Finish. (18/20). 09: Deutlich gereiftes Gelb mit bräunlichem Schimmer. Feine Karamellnoten, mitteldunkles Malz, ziemlich füllig und reich, braune getrocknete Aprikosenschalen. Erschlagender Gaumen, eine bombastische Süsse, Rubenshafter Körper, fast überschwappend, viel kandierter Honig und dunkle Rosinen im langen, erhabenen, endlos nachklingenden Finale. War einer der allerbesten Weine der Probe und wohl einer der allergrössten Jahrgänge dieses Weingutes. trinken
Produttore
Château de Rayne Vigneau
Situato vicino al comune di Bommes, in cima a una magnifica altura ghiaiosa che domina la regione di Sauternes, Château de Rayne Vigneau si trova esattamente sul terzo punto più alto della regione. Dalla sua fondazione agli inizi del 17° secolo da parte di Gabriel de Vigneau, la tenuta ha avuto generazioni di proprietari. I più famosi sono probabilmente stati quelli della famiglia Pontac, un nome indissolubilmente legato alla creazione di grandi vini Bordeaux, che acquistò la proprietà nel 1834. Fu Albert de Pontac, pronipote di Madame de Rayne, nata Catherine de Pontac, a dare al vigneto il nome della madre. In quel il periodo la tenuta fu inclusa tra i Premier Cru nella famosa Classificazione del 1855. Il Château Rayne Vigneau è un vino straordinario e raro. Secondo la leggenda, i terreni di questa tenuta contengono gemme che conferiscono al vino le sue incredibili tonalità dorate.