Close

Alíon 2011 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
The 2011 Alion is pure Tempranillo from vineyards averaging 25 to 30 years of age, harvested early (second half of September) matured for 16 months in new Nevers barrels (that’s a difference with Vega Sicilia; for Alion all wood is French). It is an exuberant, ripe Alion, with hedonist’s aromas that jump out of the glass. Winemaker Javier Ausas tells me he likes the wines when they are young and showy like this one. It is indeed a showy vintage, with aromas of violets, molasses, cereals and a whiff of malt whisky. We tasted the wine a little warm, but that does not benefit the wine, which should be served at 15-16 C and allowed to warm up and open up in the glass. It’s also quite smoky, with reminiscences of very good barrels, black aromas, violets, black olives and fresh plums. The palate is tannic with lactic and warm flavors. This is a very exuberant, showy vintage for Alion, and here I tend to agree with Ausas: even though this has plenty of stuffing to age I’d drink it young in its exuberant phase. 290,000 bottles produced. Drink now-2019.
91 Wine Spectator
This chewy red delivers bold, earthy flavors, with dusty plum notes mingling with tar, coffee and meaty details, supported by a thick layer of tannins. Powerful and rather austere, this shows solid character. Best from 2016 through 2030. 25,000 cases made. –TM
Produttore
Bodegas Vega Sicilia
Il più famoso produttore di vino rosso della Spagna, Vega Sicilia, produce gli assemblaggi più ricercati della Ribera del Duero, sia nello stile che nell'approccio. Situata a Valbuena de Duero, la tenuta è di proprietà della famiglia Álvarez dal 1982 e rimane la più grande del Paese, con circa 1000 ettari di proprietà, il 25% dei quali è impiantato a viti. Il vino principale, l'Unico, è un delizioso assemblaggio di Tinto Fino (Tempranillo) e Cabernet Sauvignon. Unico gode di un lungo periodo di maturazione in botte, che è stato perfezionato per preservare la freschezza del vino finito. C'è poi l'eccezionale Reserva Especial, un non millesimato, assemblaggio delle migliori selezioni, tradizionalmente invecchiato per 10 anni, composto principalmente da Tinto Fino, Cabernet Sauvignon e Merlot. Il secondo vino proveniente dalla più importante vigna di Ribera del Duero è Valbuena, una cuvée di Tinto Fino, Malbec e Merlot, dotato di un carattere fruttato più presente.