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Brunello di Montalcino Riserva 1955 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscana | Italia
CHF 1’621.50
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
This is the second time I have been before Biondi-Santi's historic 1955 Brunello di Montalcino Riserva. I remember feeling the floor quiver under my feet the first time I tasted this wine about ten years ago. This second tasting was decisively less earth-shattering. Although I had sourced the bottle directly from the historic cellars at Il Greppo, and the utmost care was given to the wine in terms of transportation and service, this bottle was less vibrant and expressive than the previous sample etched in my memory. The wine shows a browning garnet color that is luminous and translucent. The bouquet is ethereal and fluid with delicate tones of dried fruit, licorice, tar, mint and dried cigar tobacco. The mouthfeel is enormously long and silky. This Riserva shows all the hallmark elements of pedigree Biondi-Santi, but the overall intensity was a notch or two lower than I expected. Bottle variation is a big concern with a wine that has existed for some sixty years. This bottle was reconditioned twice in the past. It is impossible to assign a drinking window to a wine like this. I indicated ten years, but the wine should hold longer, depending on the bottle and whether or not it sees another re-corking and reconditioning soon. Jacopo Biondi Santi indicated that it would.
Produttore
Biondi Santi

Simbolo di Montalcino, il nome Biondi Santi rimane uno dei più noti nella denominazione, producendo uno dei migliori Brunello della regione. L'enologo attuale, Jacopo Biondi Santi, segue il percorso dei suoi antenati - Clemente, Jacopo, Ferruccio, Tancredi e Franco - nella tenuta Il Greppo. Dopo l'arrivo della fillossera nella seconda metà dell'Ottocento, la famiglia ha sviluppato un clone specifico, che ora porta il nome BBS11 (Brunello Biondi Santi 11) dal quale viene prodotto l'unico Brunello Biondi Santi - Tenuta Greppo. La rigorosa selezione clonale del Sangiovese, insieme all'approccio alla vinificazione che limita al minimo gli interventi, ha prodotto vini di straordinario successo per oltre 200 anni. Lo studio dei cloni continua a Castello di Montepò, un castello medievale in pietra rimasto della famiglia sin dalla sua fondazione nel 1880.