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Abadía Retuerta Petit Verdot 2014 75cl

Vino de la Tierra | Sardon de Duero | Castilla y León | Spagna
CHF 140.55

Altre annate

2014
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
There was no 2013 produced, as the grape didn't achieve enough ripeness in that cool year, so I jumped to the 2014 Petit Verdot, the most expensive wine here, possibly given its scarcity. It's sourced from a single plot at 790 meters altitude with clay and lime soils that yielded 3,700 kilos of grapes per hectare and were picked on October 6th. It fermented for 12 days with indigenous yeasts, followed by malolactic in barrel, where the wine also matured for 18 months. It's dark, concentrated, powerful and exuberant, despite the short maceration time, because the grape does not need more. It's not a grape to produce varietal wines every year, and in 2014 they had their longest growing cycle ever. The palate is full-bodied, with fine-grained, abundant tannins, chewy and powerful, a wine for a winter stew on a cold day in front of the fire. It should be a long-lived red, with all the components to develop more nuances in the bottle. This could very well be the best Petit Verdot ever produced at the property. 3,100 bottles were filled in May 2016.
Produttore
Abadía Retuerta
L'astro nascente della Valle del Duero, Abadía Retuerta, è uno dei più grandi produttori di vino rosso del mondo. Situata nel paese di Sardón de Duero, questa imponente proprietà si estende su oltre 700 ettari, 200 dei quali sono vitati. L'azienda ha iniziato l'attività commerciale nel 1996. Oltre alla contemporanea cantina, presso Abadía Retuerta si trova il magnifico monastero romanico che risale al XII secolo. Situata appena fuori dalla denominazione Ribera del Duero DO, la tenuta appartiene ora alla società farmaceutica svizzera Novartis, che ha riportato l'antico monastero alla sua bellezza originaria e ha raggiunto una fama indiscutibile come produttore di rossi più acclamato di Spagna. Il famoso enologo francese Pascal Delbeck e il suo successore, Ángel Anocíbar, dimostrano perfettamente i valori di Abadía Retuerta focalizzati sui dettagli e sulla qualità nei loro vini classici realizzati in stile moderno. I vini sono ottenuti da una selezione meticolosa dei frutti migliori, che permettono di produrre rossi dal colore profondo, intensi e molto strutturati. Le etichette vanno dal Selección Especial più leggero alle cuvée superiori, potenti e stratificate, come il grande Petit Verdot Abadía Retuerta e il Tempranillo in purezza Pago Negralada.