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Passobianco 2018 75cl

IGT | Terre Siciliane | Sicile | Italie
CHF 31.35
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
A pure expression of Chardonnay, the Passopisciaro Vini Franchetti 2018 Passobianco is a generous wine with lots of honey, dried apricot and apple baked in butter. Ultimately, this expression from the volcanic soils of Etna stands apart from other great renditions of this versatile grape thanks to those dusty or ashy mineral notes as well as those slightly exotic hints of saffron and ground cumin. It is aged in oak casks and cement for 10 months. The wine's appearance is golden and bright, and the palate carries generous fruit weight and concentrated flavors. Grapes come from high-density vineyards at an impressive 850 to 1,000 meters in elevation from the terraces of Contrada Guardiola and Monte Dolce. Some 40,000 bottles were made.
92 Robert Parker
A pure expression of Chardonnay, the Passopisciaro Vini Franchetti 2018 Passobianco is a generous wine with lots of honey, dried apricot and apple baked in butter. Ultimately, this expression from the volcanic soils of Etna stands apart from other great renditions of this versatile grape thanks to those dusty or ashy mineral notes as well as those slightly exotic hints of saffron and ground cumin. It is aged in oak casks and cement for 10 months. The wine's appearance is golden and bright, and the palate carries generous fruit weight and concentrated flavors. Grapes come from high-density vineyards at an impressive 850 to 1,000 meters in elevation from the terraces of Contrada Guardiola and Monte Dolce. Some 40,000 bottles were made.
Producteur
Tenuta di Trinoro & Passopisciaro
La Tenuta di Trinoro est lovée dans un écrin reculé, là où la Toscane rencontre l’Ombrie et le Latium. Andrea Franchetti a décidé d’implanter un vignoble ici, sur ce territoire vierge de Sarteano, en 1992. Franchetti demeure l’un des vignerons les plus extrêmes d’Italie, fervent défenseur du modèle viticole français. Il a planté des cépages bordelais à une densité très élevée à des altitudes allant jusqu’à 500-700 mètres ; il vendange le plus tard possible, parfois jusqu’en novembre. Ensuite, il vinifie séparément chaque parcelle, aussi petite soit-elle, pour pouvoir suivre l’évolution de chacune d’elle de façon méticuleuse et sélectionner le summum de la qualité pour sa cuvée Tenuta di Trinoro. Le terroir, de toute évidence, est singulier ici : en témoigne la somptuosité et l’originalité qu’il apporte aux vins. De faibles rendements permettent par ailleurs de sublimer leur trame de fruits noirs et d’essences d’herbes aromatiques. Tout en étant grands admirateurs de sa Tenuta di Trinoro, - à base de cabernet franc complété de cabernet-sauvignon et de petit verdot, dans des proportions moins élevées - nous trouvons son second vin, Le Cupole, d’un rapport qualité-prix totalement incroyable.