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Contrada Rampante 2017 75cl

IGT | Terre Siciliane | Sicile | Italie
CHF 48.65

Tous les millésimes

2017 2018 2019
Évaluations et Scores
93 Vinous
The 2017 Contrada Rampante Etna Rosso is stunning from the first tilt of the glass, showing the ripe nature of the vintage, yet balancing it wonderfully against the smoky and savory characteristics of its source. Musky cherries, dried roses, crushed black stone and a complementary hint of charred wood can all be discerned. It’s silky and pliant in feel, with sweet red berries contrasted by zesty acids and minerals. While this may not be a Rampante for long-term cellaring, it still possesses a balanced display of fine tannins that frame the expression well. There’s so much pleasure to be found here today and over the next five to eight years.
92 Robert Parker
Andrea Franchetti's 2017 Contrada R (from the Contrada Rampante) is the most volcanic and mineral-driven of these single-vineyard expressions. You taste the dusty volcanic soil as if you were holding it in your hands. Delicate berry and blueberry aromas fill in the rear. The wine shows some dryness with powdery tannins and a mid-weight but very compact mouthfeel. Of these wines, I would drink this bottle soonest. Production is 2,700 bottles small. <br/>
92 Wine Spectator
Enticing aromas and flavors of crushed mulberry, star anise, fig cake and graphite are set in this compact, medium-bodied red, firmed by gutsy tannins. Fresh and focused, with a lingering finish of herb and mineral notes. Best from 2021 through 2027. Tasted twice, with consistent notes. 227 cases made, 120 cases imported. — AN
Producteur
Tenuta di Trinoro & Passopisciaro
La Tenuta di Trinoro est lovée dans un écrin reculé, là où la Toscane rencontre l’Ombrie et le Latium. Andrea Franchetti a décidé d’implanter un vignoble ici, sur ce territoire vierge de Sarteano, en 1992. Franchetti demeure l’un des vignerons les plus extrêmes d’Italie, fervent défenseur du modèle viticole français. Il a planté des cépages bordelais à une densité très élevée à des altitudes allant jusqu’à 500-700 mètres ; il vendange le plus tard possible, parfois jusqu’en novembre. Ensuite, il vinifie séparément chaque parcelle, aussi petite soit-elle, pour pouvoir suivre l’évolution de chacune d’elle de façon méticuleuse et sélectionner le summum de la qualité pour sa cuvée Tenuta di Trinoro. Le terroir, de toute évidence, est singulier ici : en témoigne la somptuosité et l’originalité qu’il apporte aux vins. De faibles rendements permettent par ailleurs de sublimer leur trame de fruits noirs et d’essences d’herbes aromatiques. Tout en étant grands admirateurs de sa Tenuta di Trinoro, - à base de cabernet franc complété de cabernet-sauvignon et de petit verdot, dans des proportions moins élevées - nous trouvons son second vin, Le Cupole, d’un rapport qualité-prix totalement incroyable.