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Contrada Porcaria 2018 75cl

IGT | Terre Siciliane | Sicile | Italie
CHF 56.20

Tous les millésimes

2017 2018 2019
Évaluations et Scores
94 Vinous
<br/>A rich display of black cherry, licorice, tar and smoke unfolds as the 2018 Contrada Porcaria (P) challenges the imagination. This is dark and brooding in character, the silky wave of black fruit and minerals evolving into a more tactile display of fine-grained tannins and savory exotic spice. The Porcaria is almost salty at times, saturating to the senses and youthfully clenched. Notes of currants and tobacco linger incredibly long. This will require some time in the cellar to show its best, but it will be well worth the wait.
93 Robert Parker
From the Contrada Porcaria (a 1.5-hectare plot at 650 meters in elevation), the 2018 Contrada P shows more intensity and maybe a small degree more concentration and fruit weight compared to some of the other Nerello Mascalese bottles in this contrada-specific series from Andrea Franchetti. This wine sports slightly broader shoulders with tart cherry, dried currant and bitter almond. I also taste the delineation of the wine's tannic structure with more clarity in this release of 2,750 bottles from Porcaria.
Producteur
Tenuta di Trinoro & Passopisciaro
La Tenuta di Trinoro est lovée dans un écrin reculé, là où la Toscane rencontre l’Ombrie et le Latium. Andrea Franchetti a décidé d’implanter un vignoble ici, sur ce territoire vierge de Sarteano, en 1992. Franchetti demeure l’un des vignerons les plus extrêmes d’Italie, fervent défenseur du modèle viticole français. Il a planté des cépages bordelais à une densité très élevée à des altitudes allant jusqu’à 500-700 mètres ; il vendange le plus tard possible, parfois jusqu’en novembre. Ensuite, il vinifie séparément chaque parcelle, aussi petite soit-elle, pour pouvoir suivre l’évolution de chacune d’elle de façon méticuleuse et sélectionner le summum de la qualité pour sa cuvée Tenuta di Trinoro. Le terroir, de toute évidence, est singulier ici : en témoigne la somptuosité et l’originalité qu’il apporte aux vins. De faibles rendements permettent par ailleurs de sublimer leur trame de fruits noirs et d’essences d’herbes aromatiques. Tout en étant grands admirateurs de sa Tenuta di Trinoro, - à base de cabernet franc complété de cabernet-sauvignon et de petit verdot, dans des proportions moins élevées - nous trouvons son second vin, Le Cupole, d’un rapport qualité-prix totalement incroyable.