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Contrada Guardiola 2018 75cl

IGT | Terre Siciliane | Sicile | Italie
CHF 50.80

Tous les millésimes

2017 2018 2019
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
A release of 3,860 bottles, the Passopisciaro Vini Franchetti 2018 Contrada G draws its Nerello Mascalese from the Guardiola vineyard, located in the village of Castiglione di Sicilia, with vines at 800 meters in elevation. This site is walled off by a much newer lava flow that formed in 1947, but it stopped before damaging the ancient vines. The wine is lean and streamlined with a mild and pretty bouquet focused on wild berry, rose potpourri, ash and hints of tarry spice and smoke. Some dustings of white pepper also appear. Its polished tannins are fully integrated into the wine's light texture. You might enjoy it with a Sicilian minestra with lentils.
92 Vinous
The 2018 Contrada Guardiola, or simply “G,” seduces with a perfumed display of fresh roses, violets and geraniums; notes of dried strawberries and hints of smoke emerge in the glass. It’s like pure silk on the palate, matched by a vivid display of cherries and purple-tinged inner florals, while slowly gaining a more tactile feel through a blend of minerals and round tannins that settle in toward the close. This is so pretty and graceful in feel, yet with a saturating concentration of tarry fruit which, combined with the underlying structure, will promise years of development. In fact, it was only six hours after opening that the 2018 began to show more of a giving nature. Rest this for a few years in the cellar to unleash its inner beauty.
Producteur
Tenuta di Trinoro & Passopisciaro
La Tenuta di Trinoro est lovée dans un écrin reculé, là où la Toscane rencontre l’Ombrie et le Latium. Andrea Franchetti a décidé d’implanter un vignoble ici, sur ce territoire vierge de Sarteano, en 1992. Franchetti demeure l’un des vignerons les plus extrêmes d’Italie, fervent défenseur du modèle viticole français. Il a planté des cépages bordelais à une densité très élevée à des altitudes allant jusqu’à 500-700 mètres ; il vendange le plus tard possible, parfois jusqu’en novembre. Ensuite, il vinifie séparément chaque parcelle, aussi petite soit-elle, pour pouvoir suivre l’évolution de chacune d’elle de façon méticuleuse et sélectionner le summum de la qualité pour sa cuvée Tenuta di Trinoro. Le terroir, de toute évidence, est singulier ici : en témoigne la somptuosité et l’originalité qu’il apporte aux vins. De faibles rendements permettent par ailleurs de sublimer leur trame de fruits noirs et d’essences d’herbes aromatiques. Tout en étant grands admirateurs de sa Tenuta di Trinoro, - à base de cabernet franc complété de cabernet-sauvignon et de petit verdot, dans des proportions moins élevées - nous trouvons son second vin, Le Cupole, d’un rapport qualité-prix totalement incroyable.