Close
Rechercher
Filters

Merlot Sito dell'Ulmo 2010 75cl

DOC | Sicile | Italie
Épuisé

Tous les millésimes

2010
Évaluations et Scores
89 Robert Parker
The 2010 Merlot Sito dell’Ulmo is a plush and darkly concentrated wine with rich layers of black cherry, prune, barbecue spice and black olive. It does, however, offer a surprising level of freshness and buoyancy for a warm climate Merlot. Drink 2014-2019. Diego Planeta, along with Giacomo Rallo of Donnfugata and Lucio Tasca d’Almerita, is one of the three founding fathers of the “Sicilian wine renaissance” sparked 10 to 15 years ago. Cousins Francesca, Santi and Alessio Planeta hold the reigns to the estate today and have developed one of the most innovative and modern wine entities in Italy (they are among the most “liked” wineries on Facebook). The Planeta family boasts a gifted hand in marketing and their hard work has only helped to develop the “Sicily” brand within the many foreign markets they penetrate. Enormous credit goes to them. Although Planeta’s wines are always impressive, I was less enthused by this set of new releases. The entry-level products represent excellent value, but the top tier wines (including a wine I love very much, Santa Cecilia) are not at their peak performance.
Producteur
Planeta
Croyant passionnément que chaque terroir mérite son propre chai de vinification, Planeta fait partie des rares entreprises vinicoles en Sicile à disposer de domaines sur l’ensemble de l’île, soit six au total : Feudo di Mezzo à Etna, Buonivini à Noto, Dorilli à Vittoria, Dispensa à Menfi, Ulmo à Sambuca di Sicilia et La Baronia à Capo Milazzo. Même si sa création est récente (1995), Planeta a réussi à asseoir sa réputation de producteur de vins de qualité. Les cousins Alessio, Francesca et Santi Planeta sont actuellement à la tête de l’entreprise mais ils s’appuient sur le savoir-faire d’une longue lignée d’agriculteurs siciliens compétents. Ainsi, leurs pratiques œnologiques novatrices s’accompagnent de rituels ancestraux et d’un souci du détail permettant d’élaborer des vins en toute sérénité. Les six domaines formant l’ensemble couvrent 360 hectares au total et sont complantés de cépages autochtones - grecanico, carricante, moscato di noto, frappato, nerello mascalese et nero d’avola – et de variétés françaises classiques comme le chardonnay, la syrah, le merlot et le cabernet.