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L'Eglise Clinet 2006 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
CHF 204.30
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
One of the greatest wines of the vintage is, not surprisingly, from proprietor Denis Durantou. A remarkable effort in every sense, the 2006 l’Eglise Clinet is not far off the quality of the prodigious 2005. Its inky/ruby/purple color is accompanied by a powerful nose of mocha, caramelized red and black fruits, smoke, graphite, and truffle. Massive and rich with full-bodied power, excellent focus and definition, and moderately high tannin, this is an “outlier” for the vintage (as Malcolm Gladwell would say) with unbelievable length and richness. Unfortunately, patience will be essential as it needs a minimum of 5-6 years of cellaring. It will age effortlessly for three decades.
96 Robert Parker
One of the greatest wines of the vintage is, not surprisingly, from proprietor Denis Durantou. A remarkable effort in every sense, the 2006 l’Eglise Clinet is not far off the quality of the prodigious 2005. Its inky/ruby/purple color is accompanied by a powerful nose of mocha, caramelized red and black fruits, smoke, graphite, and truffle. Massive and rich with full-bodied power, excellent focus and definition, and moderately high tannin, this is an “outlier” for the vintage (as Malcolm Gladwell would say) with unbelievable length and richness. Unfortunately, patience will be essential as it needs a minimum of 5-6 years of cellaring. It will age effortlessly for three decades.
18 Rene Gabriel
90 % Merlot, 10 % Cabernet Franc. 38 hl/ha. Produktion 16'200 Flaschen. Dunkles, Tiefes Purpur-Rubin. Ein gewaltiges Fruchtpaket in der Nase, viel rotes Cassis, Waldhimbeeren, noble Hölzer, Kaffee und reife Pflaumentöne, Lakritze, das Nasenbild wirkt sehr direkt und erinnert vom Grundton her an alte, grosse Eglise-Clinets. Fester, dichter Gaumen, umfassende Adstringenz, eine tolle Reife in den extrem konzentrierten Beerentönen zeigend, Kardamom, Kamille und Zitronemelisse zeigen die unglaubliche Frische im Innern an, der nachhaltige Eindruck zeigt einen massiven Pomerol an, der mindestens 10 Jahre braucht um einen Teil dessen zu zeigen, was in ihm steckt. Das Gesamtpotential reicht für 50 Jahre, was wiederum den allerersten Eindruck bestätigt, im Sinne der Erinnerung an alte grosse Jahrgänge dieses aktuell in Hochform befindlichen Musterweingutes. Von den 4 Hektaren ist ein Hektar der Reben aufweist die über 70 Jahre alt sind, das erklärt die pfeffrigen Traubenkernnoten die später für die Altersversicherung notwendig sind. warten (2017 - 2055)
18 Rene Gabriel
90 % Merlot, 10 % Cabernet Franc. 38 hl/ha. Produktion 16'200 Flaschen. Dunkles, Tiefes Purpur-Rubin. Ein gewaltiges Fruchtpaket in der Nase, viel rotes Cassis, Waldhimbeeren, noble Hölzer, Kaffee und reife Pflaumentöne, Lakritze, das Nasenbild wirkt sehr direkt und erinnert vom Grundton her an alte, grosse Eglise-Clinets. Fester, dichter Gaumen, umfassende Adstringenz, eine tolle Reife in den extrem konzentrierten Beerentönen zeigend, Kardamom, Kamille und Zitronemelisse zeigen die unglaubliche Frische im Innern an, der nachhaltige Eindruck zeigt einen massiven Pomerol an, der mindestens 10 Jahre braucht um einen Teil dessen zu zeigen, was in ihm steckt. Das Gesamtpotential reicht für 50 Jahre, was wiederum den allerersten Eindruck bestätigt, im Sinne der Erinnerung an alte grosse Jahrgänge dieses aktuell in Hochform befindlichen Musterweingutes. Von den 4 Hektaren ist ein Hektar der Reben aufweist die über 70 Jahre alt sind, das erklärt die pfeffrigen Traubenkernnoten die später für die Altersversicherung notwendig sind. warten (2017 - 2055)
93 Wine Spectator
Violet, black licorice and berry aromas follow through to a full body, with chewy tannins and a powerful finish. Layered and rich or the vintage. Needs time to develop. Best after 2014. 1,350 cases made. –JS .
93 Wine Spectator
Violet, black licorice and berry aromas follow through to a full body, with chewy tannins and a powerful finish. Layered and rich or the vintage. Needs time to develop. Best after 2014. 1,350 cases made. –JS .
Producteur
Château L'Eglise Clinet

Derrière son statut de ténor de l’appellation Pomerol, le Château L’Eglise-Clinet cache un vignoble d’assez faible envergure, limité à quelque 5,5 hectares plantés de merlot et de cabernet franc. Perché sur le fameux plateau de Pomerol, ce terroir argilo-graveleux favorise l’émergence du style maison, incarné par des vins concentrés d’une belle complexité aromatique. Le niveau qualitatif de L’Eglise-Clinet fait des bonds en avant d’un millésime sur l’autre. Le grand vin, L’Eglise-Clinet, illustre à merveille l’appellation avec sa structure, sa densité et ses proportions classiques. La Petite Eglise sort également des chais du domaine mais ne se positionne pas comme son second vin, Denis Durantou préférant y voir l’expression du terroir sablo-graveleux sur lequel sont sises certaines parcelles. Montlandrie, assemblage de merlot, cabernet franc et cabernet-sauvignon, trouve ses origines dans le terroir argilo-calcaire de son domaine des Côtes de Castillon.