20 Rene Gabriel
98: Dunkles Ocker-Gold mit sanft bräunlichen Reflexen. Wieder diese verrückten Himbeeren- und Eiswein-Noten aufweisend, die man oft in den ganz grossen Yquem-Jahrgängen wiederfindet, Kumquats, Orangenblüten, Zitronenmelisse dahinter; ein absolut parfümiertes Nasenbild. Im Gaumen feinstgliedrige, seidige Textur, zart schmelzend, mit viel Frucht bepacktes Extrakt, klingt aus wie ein Weltklasse-Violinenkonzert. Wird sich noch über Jahrzehnte auf diesem exorbitanten Niveau halten können. Im Prinzip ein unkalkulierbarer 21/20 Punkte-Wein. Ein Honiglecken für unersättliche Sauternes-Bären! trinken
100 Robert Parker
The 1811 Yquem, with its dark gold color, awesomely intense, sweet nose, unctuous, thick, fabulous flavor extraction, pinpoint precision, and a finish that lasted a minute or more, is the kind of wine on which Yquem’s reputation is based. It was liquified creme brulee - an astonishing wine. Remember, this was the famous "year of the comet" vintage. (Incidentally, readers looking for a few good chuckles should rent the movie video, Year of the Comet, a wine-dominated comedy that I highly recommend.) Last tasted 10/95
100 Wine Spectator
The famous "Comet Vintage" yielded this perfect Sauternes that's the pinnacle of Yquem. Full-bodied and very smooth in texture, it offers an exotic combination of whipped cream and freshly crushed raspberry, rolling over the palate with incredible finesse to end on a dreamlike, velvety finish.--Yquem vertical. Drink now through 2020. ?PM