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Cos d'Estournel 2016 600cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
100 Par Robert Parker
100 Par Vinous
100 Par James Suckling
100 Par James Sukling
100 Par Vinous
100 Par Robert Parker
96 Par Wine Spectator
96 Par Wine Spectator
The 2016 Cos d'Estournel is blended of 76% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot and 1% Cabernet Franc aged in 65% new and 35% two-year-old French oak for 15 months. Bottled in July 2018, it is deep garnet-purple colored and starts off a little closed and reticent, opening out slowly and seductively to reveal beautiful lilacs, rose hip tea, crushed stones and camphor nuances over a core of crème de cassis, kirsch, wild blueberries and mocha plus wafts of incense and wood smoke. The palate is simply electric, charged with an energy and depth of flavors that seem to defy the elegance and ethereal nature of its medium-bodied weight, featuring super ripe, densely pixelated tannins that firmly frame the myriad of fruit and floral sparks, finishing with epic length. Just. Magic.<br/>“Rains on 13th September helped finish the ripening in 2016," winemaker Dominique Arangoits informed me. “There was a little water stress here on the young vines,” he confessed. “It was very important not to overreact to the wet conditions in June, not to de-leaf too much. We have to be more careful than in the past. It was not a very early vintage, but we had to be careful with the Merlot and not to harvest too late. It was very important to keep the fruit and the energy in the wines. In the end, we didn’t even need to fine the wines—this was only the second vintage for this. We started in 2015. In 2017 we will probably not need to fine either. We have our own bottling line, so we have control.” Arangoits and his team nailed it in 2016. It is also important to highlight that the transformation at Cos d’Estournel since Michel Reybier purchased the château in 2000 is simply incredible. Reybier’s considerable efforts since then in the vineyards and the winery are remarkable. What he has achieved has not only helped to bring the estate up to its true potential but also instilled a pretty impressive batting record when it comes to consistency of quality. Readers may want to check out my dedicated article on this estate, also published this issue, with a look at vintages 2000-2015.
Producteur
Château Cos d'Estournel
Ténor parmi les vins du Médoc, le Château Cos d’Estournel est sans aucun doute le domaine le plus éminent de Saint-Estèphe. 91 hectares de vignes encerclent ce domaine majestueux, empreint du style oriental, situé sur la colline de Cos. Son fondateur, Louis Gaspard d’Estournel, était plus connu sous le nom de « Maharajah de Saint-Estèphe » au 19ème siècle, en raison de ses conquêtes lointaines, ses vins étant même expédiés jusqu’en Inde. C’est lui qui a fait ériger ces pagodes exotiques, encore visibles aujourd’hui, pour célébrer ses réussites. De nos jours, la propriété appartient au multimillionnaire Michel Reybier qui s’est inscrit dans la continuité des valeurs fondatrices du domaine, axées sur l’excellence, et a contribué à gravir de nouveau les échelons qualitatifs depuis 2000. Les investissements impressionnants consentis par Michel Reybier pour équiper la propriété de technologies de pointe ont amené cette dernière vers de nouveaux sommets qualitatifs. Les techniques de vinification privilégient par exemple la concentration des moûts, la fermentation malolactique en barrique et le recours au bois neuf pendant l’élevage. Le Cos d’Estournel est un vin propice au vieillissement, à la fois charpenté et harmonieux qui gagne en intensité et en complexité après dix ans de garde. Le second vin était initialement baptisé Marbuzet, un Cru Bourgeois à part entière, mais il se nomme dorénavant Les Pagodes de Cos.