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Cos d'Estournel 2011 37.50cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
95 James Suckling
This is really excellent for the vintage with currants, dark berries and minerals on the nose and palate. Full body, firm tannins and a long finish. It’s a bit linear but racy and superb. One of the best of the vintage. Better in 2020.
18 Rene Gabriel
Auf Cos war es die früheste Ernte seit 1893 und die kleinste seit 1991! Jean-Guilaume Prâts: "Ich musste ich mich entscheiden, ob ich viel billigen Cos oder wenig grossen Cos mache. Um der Marke Willen und auf der stetigen Suche nach dem Besten, habe ich schweren Herzens zwei Drittel als Pagodes deklassiert". Es scheint auf Cos die Tendenz zu sein, dass es halt immer weniger gibt. Man muss sich das so vorstellen: Vom Jahrgang 1982 gab es 42'000 Kisten. Vom Jahrgang 2011 wird es 9000 Kisten geben. 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 5 % Cabernet Franc. 36 hl/ha. Nur 30 % der Ernte wurde als Grand Vin selektioniert. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Komplexes Bouquet mit einer gewissen Cabernet-Süsse im ersten Ansatz, dunkler Kaffee, Pflaumen, aber auch florale erfrischende Noten zeigend, im zweiten Ansatz Black Currant und junger Malaga. Nobler Gaumen, schon wunderbar integrierte Tannine zeigend, somit ist die Adstringenz schön ausgeglichen, Heidelbeeren und Cassis im Finale. Ein direkter, sehr gut vinifizierter, vielleicht gar etwas zu geschliffener Wein der seine Bewertung locker verdient. Vielleicht hat er Fans die ihn noch höher bewerten.
18 Rene Gabriel
Auf Cos war es die früheste Ernte seit 1893 und die kleinste seit 1991! Jean-Guilaume Prâts: "Ich musste ich mich entscheiden, ob ich viel billigen Cos oder wenig grossen Cos mache. Um der Marke Willen und auf der stetigen Suche nach dem Besten, habe ich schweren Herzens zwei Drittel als Pagodes deklassiert". Es scheint auf Cos die Tendenz zu sein, dass es halt immer weniger gibt. Man muss sich das so vorstellen: Vom Jahrgang 1982 gab es 42'000 Kisten. Vom Jahrgang 2011 wird es 9000 Kisten geben. 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 5 % Cabernet Franc. 36 hl/ha. Nur 30 % der Ernte wurde als Grand Vin selektioniert. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Komplexes Bouquet mit einer gewissen Cabernet-Süsse im ersten Ansatz, dunkler Kaffee, Pflaumen, aber auch florale erfrischende Noten zeigend, im zweiten Ansatz Black Currant und junger Malaga. Nobler Gaumen, schon wunderbar integrierte Tannine zeigend, somit ist die Adstringenz schön ausgeglichen, Heidelbeeren und Cassis im Finale. Ein direkter, sehr gut vinifizierter, vielleicht gar etwas zu geschliffener Wein der seine Bewertung locker verdient. Vielleicht hat er Fans die ihn noch höher bewerten.
94 Robert Parker
Composed of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 5% Cabernet Franc, the deep garnet-purple colored 2011 Cos d'Estournel gives up compelling notes of roasted nuts, black cherry compote, blueberry pie and red and black currants with touches of yeast extract and smoked meats. Medium to full-bodied, very firm, grainy textured and with a great core of youthful black fruits, the palate reveals loads of savory layers on the very long finish. This is very youthful and slowly maturing—a very impressive showing for this vintage!
94 Robert Parker
Composed of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot and 5% Cabernet Franc, the deep garnet-purple colored 2011 Cos d'Estournel gives up compelling notes of roasted nuts, black cherry compote, blueberry pie and red and black currants with touches of yeast extract and smoked meats. Medium to full-bodied, very firm, grainy textured and with a great core of youthful black fruits, the palate reveals loads of savory layers on the very long finish. This is very youthful and slowly maturing—a very impressive showing for this vintage!
90 Wine Spectator
Offers ample, almost flashy fruit, with layers of fig, boysenberry and blackberry pâte de fruit rushing forth, lined with anise and toasted spice details. Stays flattering through the finish and will win some fans, but lacks the grip and density for the long haul. Drink now through 2021. –JM
90 Wine Spectator
Offers ample, almost flashy fruit, with layers of fig, boysenberry and blackberry pâte de fruit rushing forth, lined with anise and toasted spice details. Stays flattering through the finish and will win some fans, but lacks the grip and density for the long haul. Drink now through 2021. –JM
89 Vinous
The 2011 Cos d'Estournel shows quite a bit of extraction on the nose with brambly red fruit, blackcurrant, iris flower and cedar, gaining cohesion with time in the glass. The palate is ripe and chewy, good depth but broad-shouldered, again, maybe a little heavy on the extraction, whilst the finish feels a little monotone. Difficult to see where this will go. Frankly, I would drink this sooner rather than later. Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting.
89 Vinous
The 2011 Cos d'Estournel shows quite a bit of extraction on the nose with brambly red fruit, blackcurrant, iris flower and cedar, gaining cohesion with time in the glass. The palate is ripe and chewy, good depth but broad-shouldered, again, maybe a little heavy on the extraction, whilst the finish feels a little monotone. Difficult to see where this will go. Frankly, I would drink this sooner rather than later. Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting.
Producteur
Château Cos d'Estournel
Ténor parmi les vins du Médoc, le Château Cos d’Estournel est sans aucun doute le domaine le plus éminent de Saint-Estèphe. 91 hectares de vignes encerclent ce domaine majestueux, empreint du style oriental, situé sur la colline de Cos. Son fondateur, Louis Gaspard d’Estournel, était plus connu sous le nom de « Maharajah de Saint-Estèphe » au 19ème siècle, en raison de ses conquêtes lointaines, ses vins étant même expédiés jusqu’en Inde. C’est lui qui a fait ériger ces pagodes exotiques, encore visibles aujourd’hui, pour célébrer ses réussites. De nos jours, la propriété appartient au multimillionnaire Michel Reybier qui s’est inscrit dans la continuité des valeurs fondatrices du domaine, axées sur l’excellence, et a contribué à gravir de nouveau les échelons qualitatifs depuis 2000. Les investissements impressionnants consentis par Michel Reybier pour équiper la propriété de technologies de pointe ont amené cette dernière vers de nouveaux sommets qualitatifs. Les techniques de vinification privilégient par exemple la concentration des moûts, la fermentation malolactique en barrique et le recours au bois neuf pendant l’élevage. Le Cos d’Estournel est un vin propice au vieillissement, à la fois charpenté et harmonieux qui gagne en intensité et en complexité après dix ans de garde. Le second vin était initialement baptisé Marbuzet, un Cru Bourgeois à part entière, mais il se nomme dorénavant Les Pagodes de Cos.