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Quinault l'Enclos 2001 75cl

Grand Cru Classé | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
92 Robert Parker
This blend of 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, and 10% Cabernet Franc owes much of its extraordinary quality to the impeccable perfectionist efforts of Quinault?s owners, Dr. Alain Raynaud and his wife, Francoise. The 37-acre vineyard, situated within the Libourne city limits, includes some of the appellation?s oldest vines. This wine enjoys all of the state of the art, cutting edge winemaking techniques (i.e., cold fermentation, malolactic in barrel, aging on its lees, and no fining or filtration). Yields are kept to a modest 40 hectoliters per hectare. The 2001 is a worthy rival to the 2000. Deep purple to the rim, this vibrant red boasts a gorgeous bouquet of striking minerality intermixed with raspberries, blackberries, and hints of blueberries, espresso roast, and oak. Medium-bodied, elegant, and pure, with an intense mid-palate as well as a long finish, it needs 2-3 years of cellaring, and should drink well for 12-15 years.
17 Rene Gabriel
03: Sehr tiefes, dichtes Rubin-Granat. Konzentriertes, rauchiges Bouquet, dahinter gekochte Brombeeren; kompakt. Saftiger Gaumen mit viel Schmelz und samtigen, gut eingebundenen Tanninen, wieder eine herrliche, weiche Brombeerennote, seidig, süss und zart, sehr viel Eleganz und eine wirksam eingesetzte Konzentration aufweisend. 17/20 2005 – 2014
88 Wine Spectator
A wine that will give early drinking pleasure. Aromas of plums, toasted oak and tobacco follow through to a medium-bodied palate, with fresh acidity and a medium tannic finish. Not quite as good quality as from barrel, but I like it. Best after 2005. 4,830 cases made. ?JS
Producteur
Château Quinault
L’une des propriétés incontournables de Saint-Émilion, le Château Quinault l'Enclos est situé au centre de Libourne, à la frontière de Pomerol. D'une superficie de 19 hectares, les vignes sont âgées en moyenne de 60 à 70 ans et comportent une part majoritaire de merlot (80%), suivi à parts égales de cabernet franc et de cabernet-sauvignon. Quinault l'Enclos s’est forgé une réputation de super cuvée ou vin de garage de Bordeaux. Il appartient depuis 2008 à Bernard Arnault de LVMH, également propriétaire de Cheval Blanc. Pierre Lurton et son équipe de Cheval Blanc dirigent actuellement le Château Quinault l'Enclos, élaborant des nectars mûrs, frais et ronds, des caractéristiques qui les rendent aptes à être consommés jeunes et les définissent comme des références en la matière au sein de l’appellation.