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Montrose - Ex-Château 1981 150cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | France
CHF 318.90

Tous les millésimes

1981 2015 2016
Évaluations et Scores
89 Robert Parker
Tasted from double magnum at the Stamford vertical tasting, the 1981 Montrose should be considered one of the go-to wines of this off-vintage. Perhaps the larger format played a part, nevertheless I warmed to the fresh and lively aromatics: black fruit, Hoi Sin, some blueberry and fresh mint developing with time in the glass. In fact, had I tasted this blind I would have averred it was the 1982! The palate is very well balanced with a fresh line of acidity, lively black fruit tinged with iodine and cedar. Whilst not persistent in the mouth, there is respectable weight and you soon find yourself reaching for that rapidly emptying wine glass for another sip. Could this be the one Bordeaux growth where the 1981 outpaces the succeeding vintage? Tasted May 2016.<br/>
89 Robert Parker
Tasted from double magnum at the Stamford vertical tasting, the 1981 Montrose should be considered one of the go-to wines of this off-vintage. Perhaps the larger format played a part, nevertheless I warmed to the fresh and lively aromatics: black fruit, Hoi Sin, some blueberry and fresh mint developing with time in the glass. In fact, had I tasted this blind I would have averred it was the 1982! The palate is very well balanced with a fresh line of acidity, lively black fruit tinged with iodine and cedar. Whilst not persistent in the mouth, there is respectable weight and you soon find yourself reaching for that rapidly emptying wine glass for another sip. Could this be the one Bordeaux growth where the 1981 outpaces the succeeding vintage? Tasted May 2016.<br/>
14 Rene Gabriel
02: In einem Mischlot einer Auktion war eine Magnumflasche Montrose 81 dabei. Missmutig öffnete ich die Flasche, war dann aber doch positiv überrascht. Eher helle Farbe mit wenig Farbtiefe; orange Reflexe, aber doch sehr intakt für einen 20jährigen Wein. Offenes, würziges Médoc-Bouquet; erdige Noten, abgeklungene Frucht. Im Gaumen leichter Körper, deshalb werden die etwas metallischen, knochigen Konturen der Struktur deutlich sichtbar. Als Esswein aber doch herrlich zu trinken, legte mit Luftzutritt sogar noch zu. (16/20). 11: Deutlich aufhellend, noch intakt. Unsaubere Fasstöne, moosig und abgestanden. Zeigt eine recht gute Substanz, mehliger Körper, Daraus hätte man mehr machen können, denn die Ansätze wären recht gut. Vielleicht hilft längeres Dekantieren um den Muff zu absorbieren. austrinken
14 Rene Gabriel
02: In einem Mischlot einer Auktion war eine Magnumflasche Montrose 81 dabei. Missmutig öffnete ich die Flasche, war dann aber doch positiv überrascht. Eher helle Farbe mit wenig Farbtiefe; orange Reflexe, aber doch sehr intakt für einen 20jährigen Wein. Offenes, würziges Médoc-Bouquet; erdige Noten, abgeklungene Frucht. Im Gaumen leichter Körper, deshalb werden die etwas metallischen, knochigen Konturen der Struktur deutlich sichtbar. Als Esswein aber doch herrlich zu trinken, legte mit Luftzutritt sogar noch zu. (16/20). 11: Deutlich aufhellend, noch intakt. Unsaubere Fasstöne, moosig und abgestanden. Zeigt eine recht gute Substanz, mehliger Körper, Daraus hätte man mehr machen können, denn die Ansätze wären recht gut. Vielleicht hilft längeres Dekantieren um den Muff zu absorbieren. austrinken
Producteur
Château Montrose
Bon an, mal an, le Château Montrose, propriété de 95 hectares, propose des vins de Bordeaux exceptionnels classés Deuxième Grand Cru dans la hiérarchie de Saint-Estèphe. Situé juste au nord de Pauillac, Montrose bénéficie d’un terroir idéal, composé de graves bien drainantes, et longeant l’estuaire de la Gironde sur plus d’un kilomètre. Le microclimat, propre à Montrose, permet d’atténuer les températures, protégeant ainsi les vignes contre les gels dévastateurs et les canicules, tout aussi redoutables. Les vignobles forment une mosaïque couvrant les terroirs les plus propices au monde pour la viticulture. Depuis 2006, ils appartiennent à Martin et Olivier Bouygues. En 2012, ces derniers ont fait appel à Henri Berland, ancien directeur général de Mouton Rothschild, pour assumer le rôle de régisseur. Ce grandiose château de Saint-Estèphe façonne trois vins, tous immenses, puissants, denses et aptes au vieillissement. Au sommet, Montrose est un rouge charnu monumental, d’une séduction absolue.