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L'Eglise Clinet 1994 300cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
90 Par Robert Parker
90 Par Robert Parker
16 Par Rene Gabriel
16 Par Rene Gabriel
86 Par Wine Spectator
86 Par Wine Spectator
L'Eglise-Clinet is one of the best-situated vineyards in Pomerol, and proprietor/winemaker, Denis Durantou, is one of the most meticulous producers in Bordeaux. The vineyard is composed of tracts of very old vines (one planted in 1930). The wine, which is made from extremely small yields of two tons per acre, is normally a blend of 80% Merlot and 20% Cabernet Franc, all of it aged in 60% new oak casks. The 1994 exhibits a saturated dark ruby/purple color, as well as a tight but promising nose of ripe cherries, mulberries, and currants, along with a vague notion of black truffles. Medium to full-bodied, with pure fruit, a layered impression, and stubborn tannin in the muscular finish, this wine is not as charming as the more forward 1993. A larger-scaled, richer wine, the 1994 requires 5-6 years of cellaring. An impressive 1994. Anticipated maturity: 2002-2022.
Producteur
Château L'Eglise Clinet

Derrière son statut de ténor de l’appellation Pomerol, le Château L’Eglise-Clinet cache un vignoble d’assez faible envergure, limité à quelque 5,5 hectares plantés de merlot et de cabernet franc. Perché sur le fameux plateau de Pomerol, ce terroir argilo-graveleux favorise l’émergence du style maison, incarné par des vins concentrés d’une belle complexité aromatique. Le niveau qualitatif de L’Eglise-Clinet fait des bonds en avant d’un millésime sur l’autre. Le grand vin, L’Eglise-Clinet, illustre à merveille l’appellation avec sa structure, sa densité et ses proportions classiques. La Petite Eglise sort également des chais du domaine mais ne se positionne pas comme son second vin, Denis Durantou préférant y voir l’expression du terroir sablo-graveleux sur lequel sont sises certaines parcelles. Montlandrie, assemblage de merlot, cabernet franc et cabernet-sauvignon, trouve ses origines dans le terroir argilo-calcaire de son domaine des Côtes de Castillon.