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Brunello di Montalcino Riserva 2013 150cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscane | Italie
CHF 1’156.65

Tous les millésimes

2013 2015
Évaluations et Scores
98 Robert Parker
The Biondi-Santi 2013 Brunello di Montalcino Riserva is a stunning wine from all points of view. Seamless integration and elegant complexity are what stand out, and it's worth dedicating a few extra lines to the aromatic depth that is put so beautifully on display as the wine slowly unfolds. The bouquet starts off with wild cherry, earth, wet ash, crème de cassis and pruny chocolate. With extra time, there are hints of dried tobacco leaf, sandalwood and mossy forest floor. These lead to a fine tail of dried herb, bay leaf and a touch of rusty nail. The Riserva comes in numbered bottles, and I opened number 04277. To the palate, the wine is streamlined and silky with smooth tannins and a well-managed 13.5% alcohol content. The oak presence is reduced to a minimum, offering mild hints of spice and the delicate sandalwood or dried fig aroma I described above. Fresh acidity is the glue that gives the wine buoyancy and staying power. At this young stage, this 2013 vintage could be considered a bit shy or slow to start, but this will play out to great advantage in the long term as the wine continues its bottle evolution.
Producteur
Biondi Santi

Symbole de Montalcino, le patronyme Biondi Santi reste l’un des plus notoires de l’appellation et signe l’un des meilleurs Brunello de la région. L’œnologue, Jacopo Biondi Santi, suit la voie tracée par ses ancêtres – Clemente, Jacopo, Ferruccio, Tancredi et Franco – au domaine Il Greppo. Après l’arrivée du phylloxera pendant la deuxième moitié du 19ème siècle, la famille a développé un clone spécifique, connu aujourd’hui sous le nom de BBS11 (Brunello Biondi Santi 11), dont son Brunello Biondi Santi – Tenuta Greppo, unique en son genre, est issu. La réussite du domaine depuis plus de 200 ans se fonde sur une sélection clonale rigoureuse de sangiovese, de même qu’une approche non-interventionniste de la vinification. L’étude des clones se poursuit aujourd’hui au Castello di Montepò, château médiéval en pierres, qui fait partie du patrimoine familial depuis sa création dans les années 1880.