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Rocas de Seña 2020 75cl

Aconcagua Valley | Chile
CHF 54.05

Alle Jahrgänge

2020 2021 2022
Rezensionen & Bewertungen
93 Robert Parker
A new second wine here, the 2020 Rocas de Seña is named after the rocky soils from Seña is different as it includes Mediterranean grapes in the blend. This is the first vintage produced, and it’s a blend of 38% Malbec, 25% Syrah, 15% Cabernet Sauvignon, 14% Grenache (from their property in Vertientes, where the Syrah also comes from) and 8% Petit Verdot from selected plots from their property in Aconcagua. 2020 was warm and dry and saw an early harvest that delivered concentrated and powerful wines, this one at 14% alcohol and with a pH of 3.53 and 6.09 grams of acidity. It fermented mostly in stainless steel and 10% in concrete eggs, and the blend matured for 22 months in French oak barrels, 65% of them new. The nose is very expressive, and the palate is juicy and textured palate, a little warmer and riper than the Seña, with that Mediterranean twist from the Garnacha and Syrah. It has an intense nose, quite primary, with red berries, herbs and even a citrus touch, but there is no sweetness at all. The fine tannins have grip, and the finish is dry and serious. The élevage was similar to the Seña, but in the future, they might go for a slightly shorter élevage and use some foudres. The wine has a very nice bright color and is still young and lively, very much in the serious and elegant style of the Seña, despite the warm inaugural vintage, showing in the juicy palate. 30,000 bottles produced. It was bottled in March 2022.
Hersteller
Chadwick Eduardo
Einer der größten Namen in der chilenischen Weinbranche, Eduardo Chadwick, hat sich mit dem berühmten kalifornischen Winzer Robert Mondavi zusammengetan, um den ersten ikonischen Wein Chiles zu produzieren – Seña. Die Premiere des 1995er-Jahrgangs im Jahr 1997 war die Einlösung des Versprechens der beiden, den großartigsten Premium-Rotwein des Landes herzustellen. Dieser Schritt war der Beginn eines Trends und ebnete den Weg für die Zukunft chilenischer Ultra-Premium-Weine. Die 350 Hektar Grund, die sich über die sanften Hügel von Aconcagua ziehen, beinhalten 42 Hektar Weinbergfläche, die sowohl ökologisch als auch biodynamisch bewirtschaftet wird. Der Verschnitt ändert sich mit jedem Jahrgang, setzt sich aber in der Regel etwa zur Hälfte aus Cabernet Sauvignon und unterschiedlichen Kompositionen aus Carmernere, Malbec, Merlot, Cabernet Franc und Petit Verdot zusammen. Die Trauben werden in temperaturgeregelten Edelstahltanks fermentiert und der Wein wird anschließend für 22 Monate in neuen französischen Fässern ausgebaut. Das Ergebnis findet bei Kritikern wie Weinliebhabern viel Beifall und macht Seña zum aufgehenden Stern in Chile.