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Alíon 2011 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spanien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
94 Robert Parker
The 2011 Alion is pure Tempranillo from vineyards averaging 25 to 30 years of age, harvested early (second half of September) matured for 16 months in new Nevers barrels (that’s a difference with Vega Sicilia; for Alion all wood is French). It is an exuberant, ripe Alion, with hedonist’s aromas that jump out of the glass. Winemaker Javier Ausas tells me he likes the wines when they are young and showy like this one. It is indeed a showy vintage, with aromas of violets, molasses, cereals and a whiff of malt whisky. We tasted the wine a little warm, but that does not benefit the wine, which should be served at 15-16 C and allowed to warm up and open up in the glass. It’s also quite smoky, with reminiscences of very good barrels, black aromas, violets, black olives and fresh plums. The palate is tannic with lactic and warm flavors. This is a very exuberant, showy vintage for Alion, and here I tend to agree with Ausas: even though this has plenty of stuffing to age I’d drink it young in its exuberant phase. 290,000 bottles produced. Drink now-2019.
91 Wine Spectator
This chewy red delivers bold, earthy flavors, with dusty plum notes mingling with tar, coffee and meaty details, supported by a thick layer of tannins. Powerful and rather austere, this shows solid character. Best from 2016 through 2030. 25,000 cases made. –TM
Hersteller
Bodegas Vega Sicilia
Der berühmteste Rotweinproduzent Spaniens, Vega Sicilia, bringt beständig die besten Verschnitte von Ribera del Duero hervor, sowohl was Stilistik wie Zugänglichkeit angeht. Das in Valbuena de Duero gelegene Weingut ist seit 1982 im Besitz der Familie Álvarez und nach wie vor das größte im Lande, mit 1000 Hektar Grund, davon 25% Rebfläche. Der Spitzenwein Unico ist ein delikater Verschnitt aus Tinto Fino (Tempranillo) und Cabernet Sauvignon. Der Unico profitiert von verlängerter Fassreife, die perfektioniert wurde, um eine großzügige Frische im fertigen Wein zu wahren. Daneben ist der exzeptionelle Reserva Especial ein jahrgangsloser Verschnitt aus einer Spitzenauswahl von hauptsächlich Tinto Fino, Cabernet Sauvignon und Merlot, traditionell 10 Jahre gereift. Der Zweitwein aus dem bedeutendsten Weinberg von Ribera del Duero ist Valbuena, eine Cuvée aus Tinto Fino, Malbec und Merlot, die mehr Fruchtpräsenz aufweist.